Alle huizen in Drenthe moeten in het jaar 2040 energieneutraal zijn. De provincie, de twaalf gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen, kennisinstellingen en diverse vertegenwoordigers van bewoners zetten vrijdag 7 oktober hun handtekening onder dit streven. Met de Drentse Energiedeal streven de partners er naar dat alle inwoners van Drenthe in 2040 energieneutraal wonen. Om dat te realiseren zijn flinke stappen en grootse ontwikkelingen nodig, want met de kennis en mogelijkheden van vandaag lukt het niet. Daarom willen zij niet wachten en gaan vanaf nu samen aan de slag.
De fossiele energierekening is geschiedenis
In Drenthe lopen al talrijke projecten om duurzame energie te bevorderen. De bedoeling is dat de initiatiefnemers elkaar helpen en versterken door samen te werken, informatie uit te wisselen en ervaringen te delen. Bovendien kent Drenthe diverse projectinitiatieven op het gebied van energieneutraal wonen en energiebesparing. Om deze en de noodzakelijke nieuwe projectinitiatieven met elkaar te delen, samen te werken of elkaar te versterken is deze unieke Drentse Energiedeal ontstaan.
Bij niets doen geven alle ruim 200.000 huishoudens in Drenthe tot 2040 samen bijna 10 miljard uit aan de fossiele energierekening. Met de expeditie wil Drenthe inzetten op verlaging van woonlasten voor bewoners en duurzame energie en het bereiken van de klimaatdoelstellingen in het woondomein. Bovendien worden woningen in Drenthe toekomstbestendiger en daardoor ook meer waard.
Energiegedeputeerde Tjisse Stelpstra: ‘Met z’n allen willen we er voor zorgen dat woningen dermate goed geïsoleerd zijn én de beschikking hebben over duurzame energie, dat we vanaf 2040 energieneutraal wonen in Drenthe. Dat betekent, dat dan de fossiele energierekening geschiedenis is. Daar zet ik mij graag voor in.’
Stroomversnelling
De deal werd ondertekend door veel leden van Stroomversnelling. Woningcorporatie Lefier, bouwers Geveke, Plegt-Vos en Renolution zijn allemaal actieve leden van Stroomversnelling. In de rol van ondersteuner heeft Stroomversnelling als vereniging ook ondertekend. De rol van ondersteuners is vooral het inbrengen en bij elkaar brengen van kennis, kennisontwikkeling en onderzoek. Daarnaast wil Stroomversnelling vooral bijdragen aan de concrete start van projecten. Organisaties die in de regio Drenthe concreet aan de slag willen met NOM of NOM-Ready kunnen contact opnemen met Jantien van den Berg via jvdberg@stroomversnelling.nl.
Bekijk ook de video van RTV Drenthe:
https://youtu.be/OB1bWTT3MA8