Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Energieprestatie-financiering (EPF): gamechanger voor energietransitie gebouwde omgeving

Nederland zit in een immense verbouwing. Het doel is dat in 2030 1,5 miljoen woningen aardgasvrij (-gereed) zijn. Dit vraagt dat ruim 200.000 woningen per jaar vergaand worden verduurzaamd. Hoe kan deze opgave goed worden geborgd tijdens de kabinetsformatie?

Het komende kabinet staat voor de opgave om de energietransitie te versnellen, maar wel op een verantwoorde manier. Volgens Stroomversnelling kan energieprestatie-financiering (EPF) de gamechanger worden voor de verduurzaming van de huur-, koop- en VvE-sector.

Wat is energieprestatie-financiering?
Het principe is dat de financiering van verduurzamingsmaatregelen wordt gekoppeld aan de energieprestatie van een woning. Oftewel: de woningeigenaar kan een hogere lening krijgen als de energieprestatie van de woning wordt verbeterd.

In de ideale situatie wordt die energieprestatie voor een langere periode gegarandeerd om maximale zekerheid te verkrijgen. De in 2021 ontwikkelde isolatiestandaard geeft per type woning de energieprestatie aan waaraan in 2050 minimaal moet worden voldaan. Zo kan voor elke woning worden bepaald welke stappen nodig zijn om zonder aardgas te kunnen.

De afgelopen jaren zijn er al stappen gezet richting EPF. In de huursector is in 2016 de energieprestatievergoeding (EPV) ingevoerd. Een positieve stap in de koopsector is dat particuliere woningbezitters vanaf 2024 een flink hogere hypotheek kunnen krijgen als ze een woning met een hoger energielabel kopen of naar een hoger energielabel brengen. Dit zijn stappen in de goede richting, maar de EPV is nog slechts in een klein deel van de huursector doorgevoerd en in de koopsector kan de koppeling tussen financieringsruimte en energieprestatie beter.

Daarom vraagt Stroomversnelling het komende kabinet de Energieprestatie-financiering als standaardbeleid in te voeren, in de vorm van 7 maatregelen voor de koop-, VvE- en huursector:

1. Transformeer van subsidies naar normering;
2. Verplicht dat taxatierapporten inzicht geven in de energieprestatie van de woning;
3. Eis bij de Meerjaren Onderhoud- en Beheerplannen (MJOB) inzicht in energieprestaties;
4. Koppel de hypotheekruimte aan narekenbare en toetsbare energielasten;
5. Maak vaart met gebouwgebonden financiering;
6. Laat niemand achter, stel alle particuliere woningeigenaren (ook financieel) in staat ‘mee te doen’;
7. Veranker toepassing van de energieprestatievergoeding (EPV) in nationale prestatieafspraken.

Lees de adviesnota ‘Tijd voor Energieprestatie-financiering (EPF): gamechanger voor energietransitie gebouwde omgeving’ van Stroomversnelling. De nota is gericht aan de partijen die binnenkort de kabinetsformatie in gaan.

Deel dit bericht via social media: