Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Energy-Up, energietransitie gaat door!

Afgelopen vrijdag werd tijdens Energy-Up duidelijk dat de energietransitie leeft. Waar in eerste instantie gerekend was op 250 mensen waren dat er 100 meer, waaronder 40 internationale deelnemers. Dit is een groot verschil met een aantal jaar geleden. De transitie wordt steeds breder gedragen. En daarvoor bedankt! Bedankt, voor het harde werken de afgelopen jaren. Bedankt, iedereen die zich heeft ingezet voor het realiseren van energieneutrale huizen. Bedankt, voor alle input en jullie komst. En bedankt, voor het doorzetten van de beweging die niet meer te stoppen is.

Voor meer foto´s ga naar het album op ons ons Flickraccount

Het NOM Keur is gelanceerd!
Het hoogtepunt van Energy Up was de lancering van het NOM Keur. Met het NOM Keur is kwaliteit in Nul op de Meter renovaties gegarandeerd. “Corporaties, maar ook particulieren kunnen door het NOM Keur het kaf van het koren scheiden. Het NOM Keur is een gids in het ontstane oerwoud van Nul op de Meter aanbieders en garandeert kwaliteit,” zei Simon Verduijn, manager NOM Keur van de Stroomversnelling. Het NOM Keur is tot stand gekomen in samenwerking met jullie als leden van het Stroomversnellingsnetwek en Stichting Excellent Conceptueel Bouwen (SECB).  Wederom bedankt!

Het Nom Keur werd op een ludieke manier gelanceerd. Aan het einde van de presentatie vond iedereen onder zijn stoel een powerbank, eentje was er goud. De gouden powerbank staat equivalent aan het aanvragen van het Nom Keur op Propositie. Een afgevaardigde van de provincie Drenthe vond de gouden powerbank onder zijn stoel en gaf de prijs aan een  bouwconsortium uit de regio, namelijk Renolution.

Drietrapsraket
Het NOM Keur is een drietrapsraket. Nul op de Meter verbouwingsvoorstellen worden gekeurd op de drie onderdelen: Propositie, Toepassing en Levensduur. Pas wanneer alle drie de onderdelen goed zijn ontvangt de bouwer het NOM Keur. Corporaties, particulieren en andere geïnteresseerden kunnen straks op een website kijken of bouwers het NOM Keur hebben.

Meer over het NOM Keur
Op de pagina http://stroomversnelling.nl/nomkeur/ vind je alles over het NOM Keur en hoe dit aangevraagd kan worden. Ook vind je hier het NOM Keur Handboek, het NOM Keur regelement en de NOM Keur Maatlat.

Een kathedraal en een tunnel
Naast de vele Nul op de Meter werksessies en de lancering van het NOM Keur waren er ook een aantal algemene onderdelen. Bijvoorbeeld het bouwen van Kathedralen door Daan Quakernaat. “Als wij tegenwoordig het plan opvatten om een mooi project te starten, ergens een leuk klein kathedraaltje te bouwen, dan duurt het niet lang voordat iemand ons drie vragen stelt: Wanneer is het af? Hoe ziet het eruit als het af is? Hoe komen we tot een sluitende begroting? Als wij vooraf op een van deze vragen geen antwoord kunnen geven, wat doen we dan? Dan beginnen we er niet aan. Wij zijn bang geworden voor risico en bouwen geen kathedralen meer, of nauwelijks. Wij willen liever zekerheid vooraf.” Uit Ga Kathedralen bouwen! door Daan Quakernaat.

Ook kon je dwalen door een tunnel met projecten die de ontwikkeling van de afgelopen jaren liet zien. In de tunnel kon je via de koptelefoon luisteren naar Jasper van den Munckhof die het verhaal van de Nul op de Meter transitie vertelde. Heb je dit gemist? Of wil je het nog eens horen, dat kan: het staat hier.

Energiesprong vereeuwigd in het land der letteren
Het Energiesprongprogramma stopt maar niet zonder haar geschiedenis en visie te vereeuwigen in een boek.  Het boek ‘Energiesprong voor de troepen uit’ vertelt het verhaal vanaf ambitie tot resultaat en van anekdote tot de mensen die Energiesprong maakten wat het was. De wijze waarop de energietransitie vorm heeft gekregen komt uitgebreid aan bod en daarmee is het boek ook tevens een verantwoording aan de belastingbetaler. Het boek eindigt met een aantal adviezen om de weg naar een energieneutrale gebouwde omgeving te versnellen. Want, zo luidt de algemene conclusie, er is haast geboden om voor 2050 energieneutraal te zijn. Haast en prioriteit om de woningvoorraad energieneutraal te maken creëert echter ook enorme economische en werkgelegenheidskansen. Tijdens Energy-Up werd dit boek door Ivo Opstelten, aangeboden aan: Ferdi Licher programmadirecteur Bouwen en Energie BZK, Leen van Dijke voorzitter Stroomversnelling en Hamit Karakus directeur Platform31. Download de digitale versie, veel leesplezier.

Essay over Stroomversnelling
Behalve een boek werd er ook een essay gepresenteerd: “Beweging brengen in de bouw”. Dit essay brengt het innovatieproces van Stroomversnelling in beeld. De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) onderzocht Stroomversnelling en formuleerde hieruit een aantal lessen dat zich niet beperkt tot de bouwsector alleen. Aan de hand van een aantal kenmerken wordt inzichtelijk hoe de aanpak van Stroomversnelling is te bezien als methode om innovatie te stimuleren. Download het essay.

 We hopen jullie blijven tegen te komen tijdens de transitie naar energieneutraal!

Deel dit bericht via social media: