Jeroen Wijnen (CEO Enermatics) ondertekende op 6 mei jl. de Stroomversnelling ledenovereenkomst. Enermatics ontwikkelt slimme oplossingen voor het innen van de Energieprestatievergoeding (EPV). Denk daarbij aan het in kaart brengen van gecertificeerde datasets en datastromen om daarmee energie-, gezondheids- en veiligheidsgerelateerde investeringsbeslissingen te kunnen ondersteunen. Maar als het aan Jeroen Wijnen ligt, dan is de automatisering van de EPV overigens slechts het begin.
Data-revolutie in de bouw
Het monitoren van de energieprestatie van een woning is voor heel wat woningcorporaties en bouwers nog een onwennig idee. Daar komt bij dat de energieprestatievergoeding in zijn huidige vorm nogal eens gezien wordt als een onnodig ingewikkelde constructie. Bij dit sentiment zijn echter wel wat kanttekeningen te plaatsen (nog afgezien van de vraag of – en zo ja hoe – de wettelijke regeling wordt aangepast). Zo zijn er inmiddels steeds meer marktpartijen die corporaties volledig kunnen ontzorgen waar het gaat om het verzamelen van de EPV-bewijslast en de bijbehorende administratie. En dankzij de ontwikkeling van een uniforme standaard voor nul-op-de-meter monitoring zijn veel technische en organisatorische aanloopproblemen gladgestreken, terwijl tegelijkertijd de markt voor nieuwe innovatieve oplossingen flink wordt aangejaagd.
Jeroen Wijnen bekijkt deze ontwikkelingen vanuit een wat breder perspectief: “Ik denk dat we moeten gaan inzien wat de potentiële waarde van accurate data uit woningen is. Stroomversnelling heeft die handschoen opgepakt. Met de EPV en de Energieprestatie Monitoring Norm hebben we een eerste stap gezet met het aanbieden van end-to-end gecertificeerde en integere dataoplossingen als basis voor de afhandeling van energievraagstukken/stromen. De rapportage van complete, accurate en consistente data uit woningen vormt de basis voor een breed gedragen energietransitie. Uiteraard wél binnen de grenzen van de privacy-wetgeving.”
No-brainer
“Enermatics monitort inmiddels honderden NOM-woningen. De data die wij ontvangen wordt voor veel meer gebruikt dan alleen de EPV. Aanbieders gebruiken de data om verschillende concepten te finetunen. Corporaties kunnen bijvoorbeeld de werkelijke prestaties van allerlei technische en isolatie concepten en aanpakken optimaliseren op basis van betrouwbare metingen. Beheerders van installaties kunnen het onderhoud beter organiseren. Er zijn tal van bedrijfsprocessen die op deze manier verbeterd kunnen worden. En de data kan ook gebruikt in bewonerscommunicatie, bij woningwaardering, follow-up van afgegeven energielabels, voor energieopslag, lokale energiehandel & brokerage, noem maar op. Ook toepassingen voor een gezonder binnenklimaat en veiligheidstoepassingen zijn een trend. Big data en metadata m.b.t. de gebouwde omgeving wint ook aan belang. Zeker voor de grotere corporaties is het verkrijgen van deugdelijke gebouwdata écht een no-brainer.”
Koning van de meterkast
Jeroen Wijnen merkt dat de Energieprestatie Monitoring Norm ook goed valt bij kleinere corporaties die nu pas beginnen met monitoring. “Ik krijg vaak positieve reacties op het feit dat we end-to-end gecertificeerd zijn door een onafhankelijke partij. Het wekt gewoon vertrouwen, niemand zit te wachten op problemen met de techniek. Dat is ook ons sterke punt: de technische kennis en ervaring. Wij garanderen de integriteit van de data vanaf elke sensor tot aan ons platform of tot aan de interface met het systeem van de klant. En we kunnen alles loepzuiver meten en rapporteren waar een sensor in past. We werken nu bijvoorbeeld samen met Bouwbedrijf Kreeft, en zij vroegen of we ook meteen alle andere apparaten konden koppelen. Dat soort dingen kunnen we gewoon heel goed. Men zegt weleens gekscherend: “Enermatics is de koning van de meterkast”, echter het gaat uiteindelijk om de gegarandeerde belofte van onweerlegbaar integere data. Daar wordt Enermatics op afgerekend!