Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Enquête: hoe voorkomen we dat transitiekennis weglekt bij gemeentes?

De afdelingen duurzaamheid van gemeentes zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid, soms zelfs met een factor vijf tot tien. Om die groei bij te houden, is vaak een beroep gedaan op zzp-ers en adviesbureau’s. Zo konden vacatures snel worden gevuld. Ondertussen zien gemeentes steeds vaker de keerzijde hiervan, namelijk dat kennis snel weglekt en informele relaties met stakeholders niet meer worden onderhouden.

Ook mogen we niet vergeten hoe uitdagend het is om te werken aan de energietransitie. Als ambtenaar duurzaamheid ben je veelal domeinoverstijgend bezig. Nog meer dan bij andere opgaven moet je als ambtenaar in de energietransitie op veel verschillende borden tegelijk schaken. Gezien de urgentie en de politieke én maatschappelijke druk, is dat vaak ook nog een potje snelschaken. Dat is uitdagend en het vraagt om een breed palet aan vaardigheden.

Daarnaast is duurzaamheid voor gemeentes nog geen uitvoeringsopgave, zo bleek ook uit gesprekken die we met ambtenaren voerden voor onze publicatie over Ambtelijke Ruimte. Het is veel meer een veranderopgave, waarin de kaders en processen nog bepaald moeten worden. Dat vraagt om ondernemende ambtenaren, die creatief en wendbaar zijn.

Vul de enquête in!

We merken ondertussen dat gemeentes steeds meer inzetten op structurele, vaste krachten, mede dankzij de CDOKE-gelden, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Daar komt bij dat vacatures voor Ruimtelijke Ordening & Milieu bij gemeentes veruit het moeilijkst te vervullen zijn, zo blijkt uit data van het A&O fonds. Dan ontkom je soms niet aan tijdelijke krachten.

Vanuit Stroomversnelling willen we een bijdrage leveren aan het voorkomen van weglekken van kennis. Dat doen we door samen met Platform31 een hulpmiddel te ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat dit hulpmiddel goed aansluit op problemen waar gemeenten en andere stakeholders in de wijkverduurzaming tegenaan lopen, hebben we een enquête opgesteld. We zouden het heel erg waarderen als lezers, ook al zijn ze maar zijdelings bij de wijkwarmtetransitie betrokken, deze enquête invullen!

Deel dit bericht via social media: