Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Feestje voor Bouwbedrijf Kreeft en Woningbedrijf Renswoude

Op 26 april was er een feestelijk moment met koffie en gebak in het fraaie nieuwe gemeentehuis van Renswoude. Bouwbedrijf Kreeft is namelijk doorgedrongen tot een zeer select groepje bouwers die nul-op-de-meter woningen bouwen met een volledig NOM Keur certificaat. Dit kwaliteitslabel staat garant voor een energiezuinige en comfortabele woning, die ook op termijn goed blijft presteren.

Woningbedrijf Renswoude heeft inmiddels twee projecten in haar portefeuille die zijn gerealiseerd op basis van het zogenaamde ‘Flexvalleywoning NOM Keur’ concept van Kreeft, in de wijk Taets van Amerongen (fase 1) en in Beekweide (fase 8). Dit concept voldoet aan alle eisen die je mag stellen aan een moderne woning: aardgasvrij, zeer energiezuinig en comfortabel. Dus behaaglijk warm in de winter, maar ook aangenaam koel in de zomer. De energiekosten voor de bewoners zijn laag, want de woning wekt zelf een flink aandeel van de benodigde energie op. De bewoners hoeven zich dus geen zorgen te maken over een torenhoge energierekening. Tegelijkertijd mag Woningbedrijf Renswoude een Energieprestatievergoeding (EPV) vragen aan de bewoners, omdat de woningen nul-op-de-meter zijn. De EPV-regeling maakt het dus mogelijk voor het Woningbedrijf om te investeren in hoogwaardig vastgoed, omdat daar in dit geval een extra inkomstenbron tegenover staat.

Bouwbedrijf Kreeft en de gemeente Renswoude zijn allebei lid van Stroomversnelling, de partij die het NOM Keur heeft ontwikkeld. De keurmeesters van Stroomversnelling hebben samen met Kreeft vanaf 2019 een reeks toetsen uitgevoerd die uiteindelijk hebben geleid tot de certificering van de Flexvalleywoning.

Wat moet een bouwbedrijf doen om het NOM Keur te behalen?
Simon Verduijn (Stroomversnelling): “Het NOM Keur is ontwikkeld om de prestaties die je mag verwachten van een nul-op-de-meter woning centraal te stellen. Het idee is dat we die kwaliteit niet per individueel project toetsen, maar dat we een algemeen concept toetsen, zoals dat ontwikkeld is door een bouwer. En daarna in meerdere gerealiseerde projecten de daadwerkelijke prestatie beoordelen. In dit geval dus de Flexvalleywoning van Bouwbedrijf Kreeft.”

“Als een bouwer het NOM Keur wil behalen gaat dat in drie stappen. Eerst wordt het concept op papier getoetst, waarbij het idee is dat je het ontwerp zo goed mogelijk optimaliseert. Als het papieren concept is goedgekeurd is stap twee dat de NOM-woning ook echt wordt gerealiseerd. Niet één keer, maar in meerdere projecten, waarbij je als bouwer het concept verder probeert te verbeteren. Als die fase naar wens verloopt krijg je het NOM Keur op toepassing. Die stap hebben we met Kreeft in 2022 afgerond. De derde stap is dat je de prestaties van een woning gaat monitoren in bewoonde staat. De vraag is dan dus: blijft de woning gedurende langere tijd presteren op het gewenste niveau? Dat heeft Kreeft nu ook aangetoond voor de Flexvalleywoning. Daardoor weet het Woningbedrijf van de gemeente Renswoude 100% zeker dat de huurders van deze nul-op-de-meter woningen een zeer energiezuinige, comfortabele woning krijgen die aan de hoogste eisen voldoet.”

“Een belangrijke meerwaarde voor Kreeft is dat alle medewerkers nu actief meedenken en meewerken aan een manier van bouwen die helemaal is gericht op kwaliteit. Je bouwt dus niet ‘zo slecht als is toegestaan’ wat helaas vrij gebruikelijk is in Nederland.”

Meten is weten
Ivo Opstelten (directeur Stroomversnelling) herinnert de aanwezigen eraan dat er nog niet veel bouwers zijn die alle fasen van het NOM Keur doorlopen hebben, “dus van harte gefeliciteerd hiermee!” Hij wil graag weten van de bouwers wat hun ervaring is met de monitoring van de woningen na de oplevering.


Dirk Jan van den Brink (directeur Bouwbedrijf Kreeft) vindt dat vooral de monitoring van de warmtepompen veel nuttige informatie heeft opgeleverd over het gebruik en het benodigde onderhoud. “We merken nu in de praktijk hoe groot het verschil is tussen de diverse typen warmtepompen. Met name het verschil tussen een water-water warmtepomp en een lucht-water warmtepomp. Ik denk dat dit in de markt nog niet bekend is, en nog niet zo leeft. Acht van de tien keer gaan mensen op zoek naar de goedkoopste investering aan de voorkant en slechts een zeer laag percentage toetst aan de achterkant het rendement. Hier is echt nog veel winst te behalen. Alle subsidies vanuit de overheid zouden ook voor dit soort investeringen ingezet moeten kunnen worden.

Bart Rozemeijer (Woningbedrijf Renswoude): “Doordat je hetzelfde concept op verschillende plekken realiseert kun je vervolgens heel goed nagaan wat het effect is als je kiest voor een andere installatie, dus bijvoorbeeld een andere warmtepomp. Dat is een van de voordelen van werken met NOM Keur. Het Woonbedrijf zal ook in de toekomst het NOM Keur blijven hanteren als kwaliteitsnorm bij uitvragen aan de markt. Enerzijds vinden we het naar onze huurders toe belangrijk om de woonlasten op een goed niveau te kunnen houden, en anderzijds kunnen we op deze manier de Energieprestatievergoeding hanteren, waardoor het mes aan twee kanten snijdt.”

Tevreden bewoners
In het project Taets van Amerongen wonen veel senioren en het was voor Kreeft nog wél de vraag of deze groep tevreden zou zijn over de vloerverwarming. Inmiddels is duidelijk dat de bewoners hartstikke tevreden zijn. “Deze mensen zitten veel stil en de warmte komt vanuit de vloer omhoog. Dat vinden ze prettiger dan wat ze vroeger gewend waren. Maar let wel: dit werkt zo goed binnen ons concept omdat de gevels van deze woningen luchtdicht zijn, waardoor er geen tocht is.” Maar comfort is niet het enige voordeel voor de bewoners: “Als je nu door de straat rijdt zie je bij wijze van spreken alleen lachende gezichten, want de energiecrisis gaat volledig aan ze voorbij.”

Deel dit bericht via social media: