Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

GeLUK gaat de strijd aan met structureel tekort vakmensen

GeLUK staat voor Gezonde duurzame Leefomgeving Utrecht Kennisconsortium. Dit nieuwe samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen en bedrijven gaat de komende vier jaar in de provincie Utrecht de transitie naar een gezonde en duurzame leefomgeving een slinger geven. De aanpak: innovatieve leerprojecten voor bedrijven en een toekomstgericht onderwijsaanbod, gericht op de duurzaamheidstransitie.

Net als de rest van Nederland kampt de provincie Utrecht met een tekort aan vakmensen die nodig zijn om de duurzaamheidstransitie op de rails te krijgen. Daarom bundelen vijf publiek-private samenwerkingen hun krachten om het bedrijfsleven beter te verbinden met kennis- en onderwijsketens die een rol hebben binnen de transitie.

Het GeLUK consortium bestaat uit:
Centre of Expertise Smart Sustainable Cities van de Hogeschool Utrecht
Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven van Utrecht University en Hogeschool Utrecht
Vakcentrum Duurzame Energie van ROC Midden Nederland
TechnoHUB
Kalsbeek College (St CVO Woerden)
KTC Zegveld

GeLUK gaat onder andere Living Labs organiseren, waarin bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs met elkaar samenwerken. Maar ook zittende medewerkers van bedrijven moeten hun kennis bijspijkeren om mee te kunnen komen in de energietransitie. Daarvoor wordt een passend onderwijsaanbod ontwikkeld dat niet verpakt zit in langdurige opleidingen. Daarnaast zet GeLUK ook in op informeel leren, bijvoorbeeld in de vorm van een Techno-café.

Stroomversnelling steunt dit initiatief van harte. We namen contact op met Arno van Herwijnen (HU), Marijn Bouwman (Interim projectleider GeLUK) en Jasper Beek (KTC Zegveld) om te kijken welke rol Stroomversnelling leden kunnen spelen.

Hoe kunnen Stroomversnelling leden en het GeLUK consortium elkaar vinden en ondersteunen?
Arno van Herwijnen: “We willen op de eerste plaats meer maatschappelijke impact maken via onze Living Labs. Dus vanzelfsprekend is de uitnodiging aan Stroomversnelling lidbedrijven om zich te melden en gezamenlijk activiteiten te ondernemen. Denk aan studentenopdrachten, zowel op middelbaar, hogeschool als universitair niveau. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om onderzoek, zoals testen en meten van bedrijfsinnovaties binnen een bredere context. Een meer algemeen doel is om netwerken te creëren, met andere woorden: kortere lijntjes tussen onderwijsinstellingen en bedrijfsleven.”

Marijn Bouwman: “Daarnaast wil GeLUK ook bedrijven ondersteunen bij het verder trainen van hun huidige personeel. Als er vragen zijn van Stroomversnelling leden op dit punt dan horen we dat graag.”

Installatietechniek en bouwkunde zijn allebei onderdeel van de opleidingen die jullie vertegenwoordigen. Zijn er ook andere opleidingsrichtingen waar we aan kunnen denken?
Marijn Bouwman: “Je kunt ook denken aan de groen-blauwe opleidingen die gerelateerd zijn aan ecologie en klimaatadaptatie. Deze studenten kunnen ook onderzoeken doen.”

Arno van Herwijnen: “We kijken naar de technische kant, maar zeker ook naar de sociale en de economische kant. Door dat samen te voegen krijg je een meer integrale kijk op de uitdagingen van de duurzaamheidstransitie. Dat idee zie je ook terugkomen in de Living Labs.”

Jasper Beek: “En KTC Zegveld kijkt ook naar de verbinding tussen het landelijk gebied en de stad. Bijvoorbeeld in het Living Lab Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. We kijken dus niet alleen naar de energietransitie, maar naar de duurzaamheid van de leefomgeving als geheel.”

Jullie richten je op het bedrijfsleven, werk je ook samen met gemeentes?
Arno van Herwijnen: “Jazeker. De gemeente Utrecht bijvoorbeeld, heeft net als Stroomversnelling de letter of support getekend. Met deze gemeente gaan we kijken naar het zo circulair mogelijk inrichten van een wijk. Dat combineren we met het verbeteren van circulaire skills voor professionals in de regio Utrecht. De analyse van de gemeente was dat daar nog een slag te behalen valt. Zeker ook bij installatie- en bouwbedrijven.”

Jullie kijken ook naar opleidingen voor bestaand personeel in de bouw- en installatiesector. Is er al een aanbod beschikbaar voor bedrijven?
Marijn Bouwman: “Onze partner technoHUB uit Woerden is daar heel actief in. Zij organiseren bijvoorbeeld bijeenkomsten waar presentaties gegeven worden over een afgebakend onderwerp. Maar de ambitie is ook om juist met groepen bedrijven met dezelfde onderwijsvraag te bekijken of er een gezamenlijke aanpak kan ontstaan.”

En wat moeten we ons voorstellen bij de aandacht die besteed wordt aan ‘informeel leren’?
Marijn Bouwman: “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het techno-café dat technoHUB organiseert. Gezellige netwerkbijeenkomsten waar iets te leren valt onder het genot van een drankje. Niet in een klaslokaal, maar in een informele sfeer.”

Meer weten over GeLUK? Neem dan contact op met Arno van Herwijnen, via arno.vanherwijnen@hu.nl

De GeLUK website is nog in aanbouw, maar zal binnenkort hier te vinden zijn.

Deel dit bericht via social media: