Goed nieuws voor corporaties: EPV 2.0 vanaf oktober open
“Economische waarde van EPV 2.0 in potentie groter dan afschaffing verhuurderheffing.”
Op woensdag 6 september was het eindelijk zover: het herziene Besluit energieprestatievergoeding werd gepubliceerd in het Staatsblad. En goed om te weten: je kunt al gebruik maken van de nieuwe EPV-regeling vanaf 1 oktober.
Wat is er veranderd in de EPV 2.0? Kort samengevat kunnen we zeggen dat de regeling nu:
- aansluit op de NTA8800;
- aansluit op de Nationale prestatie afspraken door de introductie van een ‘EPV-basis’;
- versoepeld is wat betreft eisen rond monitoring;
- geschikt is voor energiezuinige hoogbouw tot zo’n 10 lagen.
Voor bestaande bouw is de belangrijkste verandering waarschijnlijk de introductie van het niveau ‘EPV basis’. Dit niveau kan worden gezien als een eerste stap naar volledige verduurzaming van een woning; feitelijk de introductie van een ‘EPV in stappen’.
Webtalk
Eind vorig jaar heeft Stroomversnelling een webtalk georganiseerd die inging op de contouren van de nieuwe regeling, in het kader van de internetconsultatie. Bekijk deze video als je behoefte hebt aan een EPV 2.0 ‘deep dive’.
EPV 2.0 en de business case voor verduurzaming
Stroomversnelling directeur Ivo Opstelten hoopt dat alle woningcorporaties zich verdiepen in de materie, want inzet van de EPV 2.0 kan enorm helpen om de business case voor corporaties te verbeteren. Opstelten durft zelfs de stelling aan dat de economische waarde van de EPV 2.0 in potentie groter is dan de afschaffing van de verhuurderheffing.
Ivo Opstelten: “Corporaties worstelen momenteel met de omvang en de kosten van de verduurzamingsopgaven in zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw. De vrees is dat de verduurzamingsambities na 2030 onhaalbaar worden, omdat corporaties tegen die tijd mogelijk onvoldoende middelen hebben om te blijven investeren in hun programma. Daarom blijft Stroomversnelling erop wijzen dat het inzetten van de energieprestatievergoeding kan leiden tot een business case die wél duurzaam is, en die zelfs de financiële kracht kan geven om de hele marathon uit te lopen, tot aan 2050. Het is dan ook belangrijk dat corporaties goed op de hoogte zijn van de veranderingen in de EPV 2.0 ten opzichte van de EPV 1.0. Dat kan ik niet hard genoeg benadrukken.”
“Als het om nieuwbouw gaat is de EPV 2.0 ideaal. We hebben al gezien dat versie 1.0 heel veel gebruikt wordt voor grondgebonden nieuwbouw. Versie 2.0 is nog beter inzetbaar doordat bijvoorbeeld de eisen voor hoogbouw zijn versoepeld. Je kunt nu tot minstens 10 woonlagen gaan in plaats van 4 of 5. Zo kun je grote slagen maken bij nieuwbouw.”
“Bij de bestaande bouw biedt de EPV 2.0 de mogelijkheid om niet in één keer een woning volledig aan te pakken, maar om dat in stappen te doen. Je begint dan op het zogenaamde ‘EPV-basis’ niveau, waarbij de warmtevraag niet veel verder teruggebracht hoeft te worden dan tot de Standaard. Als je bij grondgebonden woningen al dacht aan een all-electric oplossing ontbreken alleen nog de PV panelen; dan zit je al op het niveau ‘EPV-basis’. Een kleine extra investering voor een enorme verbetering van de business case.”
Op donderdag 28 september geeft Ivo Opstelten een presentatie over de EPV 2.0 tijdens een ledenbijeenkomst van Bouwend Nederland (afdeling Brabant Mid-West).
Op 10 oktober organiseert Stroomversnelling de Energy-Up webtalk EPV 2.0: Hoe verbetert dit je business case als corporatie? waarbij de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe regeling onder de loep worden genomen. Meld je hier gratis aan.