Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Je moet vooral nu aan de slag gaan

Dennis Lausberg treedt toe tot bestuur Stroomversnelling

HW Wonen is een vooruitstrevende woningcorporatie met als werkterrein de Hoeksche Waard. Dennis Lausberg is er in april 2021 aangetreden als directeur-bestuurder, na een 15-jarige carrière bij Woonstad Rotterdam. En ook Stroomversnelling heeft Dennis Lausberg onlangs weten te strikken voor een bestuursfunctie. Tijd voor een kennismakingsgesprek.

Waarom heb je de overstap gemaakt van Woonstad Rotterdam naar HW wonen?
“Ik was op een gegeven moment verantwoordelijk voor de vastgoedontwikkeling en het beheer van de totale portefeuille van Woonstad Rotterdam. De laatste jaren waren dat zo’n 60.000 verhuurbare eenheden. Dat is qua schaal een factor 6 groter dan HW Wonen. Maar een grote corporatie heeft zo z’n bijbehorende complicaties. HW Wonen is overzichtelijker, waardoor je sneller het verschil kunt maken. Daarmee wil ik overigens niks afdoen aan het werk van grote corporaties. Bij Woonstad heb ik gezien dat het wel degelijk mogelijk is om vaart te maken. Maar als je kijkt naar de Nederlandse corporaties, dan zijn er veel meer die ongeveer de grootte hebben van HW Wonen. Ik wil proberen om dingen voor elkaar te krijgen op dat meer gebruikelijke schaalniveau, waardoor je eventuele successen breder kunt uitdragen binnen de sector.”

Je wil graag het verschil maken als het gaat om verduurzaming. Waar komt die motivatie vandaan?
“Een jaar of 7 geleden bezochten we vanuit Woonstad Rotterdam een vuilverbrandingsinstallatie in Amsterdam. We mochten helemaal in de krochten van die installatie rondlopen, waar een meneer met joysticks en grijpers het huisvuil in de oven deponeerde. Op dat moment, daar in die hitte, werd mij goed duidelijk dat dit geen duurzaam model is en dat dit kan niet blijven werken op deze manier. En dan vind ik dat je ook moet proberen om de situatie te verbeteren als je daarvoor de kans krijgt.”

“Dat trekt me ook aan in Stroomversnelling. Het is geen club van vergadertijgers. De organisatie is echt gericht op dingen in beweging zetten en veranderen. Leen van Dijke zegt ook: als we het doel behaald hebben, dan stoppen we ermee. Zo maak je jezelf kleiner dan het verhaal dat je vertelt. Dat spreekt mij enorm aan.”

We lazen onlangs in het Hoeksch Nieuws over de prestatieafspraken die HW Wonen heeft gemaakt met onder andere de gemeente. Tussen 2022 en 2029 maakt HW Wonen ruim 3.000 bestaande woningen energiezuiniger en jaarlijks krijgen 360 woningen zonnepanelen. Daarnaast wordt alle nieuwbouw nul-op-de-meter. Dat laatste is inmiddels wel gesneden koek, of niet?

“Nul-op-de-meter nieuwbouw gesneden koek, dat klopt tot op zekere hoogte. Maar ook daar moet je tot het uiterste willen gaan. Bestaande bouw verduurzamen is inderdaad een stuk complexer en uitdagender, maar daarmee wat mij betreft ook leuker. Toen ik Bouwkunde studeerde in Delft – afstudeerrichting Volkshuisvesting, want dat bestond toen nog – werd er al sterk de nadruk op gelegd dat je het in de bestaande bouw moet zoeken als je echt het verschil wil maken.”

“Tot op zekere hoogte is de verduurzamingsopgave voor HW Wonen overzichtelijk, want er is maar een beperkt aantal alternatieve warmtebronnen. Warmtepompen liggen wel voor de hand, tenzij je met elkaar een lokaal warmtenet maakt, maar dan is het de vraag wie daarvoor het initiatief neemt. Wat mij betreft moet je vooral nu al aan de slag gaan met slimme ingrepen, zoals isolatie.”


“Een paar jaar geleden zat iedereen nog een beetje op z’n handen, maar ik denk dat alle corporaties er inmiddels wel van doordrongen zijn dat wachten niet zoveel zin heeft. Als de knop eenmaal om is, en je productie wil gaan draaien om je aantal woningen tot aan 2030 halen, dan bedenk je een plan en dat plan ga je uitvoeren. Wat je dan helaas nog wel eens ziet in de praktijk is dat om twee voor twaalf, net op het moment dat je echt wil gaan timmeren, iemand aankomt met het argument dat het ook op een andere manier zou kunnen. Ja… dat kan inderdaad. Maar doe dat dan bij het volgende project. Ga dus wél beginnen, en ga tegelijkertijd ook nieuwe dingen leren, maar stop die lessen niet in je lopende project want dan valt het stil. Het is voor een deel gewoon productie draaien, daarvan leren en die lessen in nieuwe projecten toepassen. Dat is geen hogere wiskunde, maar de discipline hebben om daaraan vast te houden is een belangrijke voorwaarde om echt meters te kunnen maken. Innovatie moet je omarmen, en vooral ook willen invoeren, maar doe dat bij de projecten waar je nog aan het begin staat van je planvorming.”

Dit klinkt allemaal heel Rotterdams: niet lullen maar poetsen.
“Het grappige is wél dat ik me als Hagenaar in die vijftien jaar in Rotterdam soms een soort ‘Englishman in New York’ voelde. Ik vond dat die Rotterdammers best nog wel veel praten met elkaar. Als je het nou hebt over mouwen opstropen en aanpakken, dan weet ik nog wel een paar voorbeelden waarvan je zegt: dat had anders gekund. Ik ben zelf nogal actiegericht. Dat is waar ik me prettig bij voel. Of het nou gaat om verduurzaming of bijvoorbeeld om de relatie met je bewoners. Je moet eraan werken. En dat zul je met anderen samen moeten doen. De puzzel is zo complex dat je het niet alleen kunt.”

“Specifiek in de Hoeksche Waard zie je bijvoorbeeld dat de zorgpartijen hebben uitgesproken dat ze de opgave samen willen oppakken als het gaat om huisvesting van senioren. Dat is wel een verfrissend geluid ten opzichte van de situatie waar ik vandaan kom. Natuurlijk kun je de context van steden als Rotterdam of Utrecht niet vergelijken met de Hoeksche Waard, maar mede dankzij de overzichtelijkheid van het eiland kun je hier echt meters kunt maken. Daardoor voel ik me bij HW Wonen op m’n plek.”

Deel dit bericht via social media: