In verband met het overlijden in september van mede-bestuurder van Stroomversnelling, Bert Keijts, wordt deze functie nu ingevuld door Dirk Jan van der Zeep. Van der Zeep en Keijts vormden samen de raad van bestuur bij woningcorporatie Portaal. Bert Keijts in zijn functie als voorzitter terwijl Dirk Jan van der Zeep zich bezig hield met financiën en vastgoed. Sinds begin dit jaar waren zij van functie gewisseld, mede omdat Bert Keijts worstelde tegen zijn ziekte.
Bert Keijts heeft samen met zijn organisatie Portaal, met grote betrokkenheid mede vormgegeven aan Stroomversnelling en bijgedragen aan haar successen. Dit mooie werk zal Dirk Jan van der Zeep voortzetten. Hoe? We stellen hem even aan u voor. Dirk Jan van der Zeep is sinds 2010 lid van de raad van bestuur bij Portaal. Portaal is een nul-op-de-meterkoploper en heeft tot dusver veel opdrachten voor NOM-projecten uitgegeven.
Belemmeringen wegnemen
Dirk Jan van der Zeep: “In mijn rol als mede-bestuurder wil ik duidelijkheid brengen en belemmeringen wegnemen voor alle betrokkenen bij de opgave. Neem bijvoorbeeld de salderingsregeling. Wij moeten ervoor zorgen dat hier in 2020 een passende regeling voor in de plaats komt anders slaat de innovatie dood. Verder focus ik me op de kwaliteitswaarborging middels het NOM Keur. Partijen zeggen namelijk wel dat ze NOM zijn maar dit is niet gegarandeerd zo… Die garantie geef je wel met het NOM Keur. En natuurlijk breng ik vraagstukken in vanuit de praktijk, bijvoorbeeld als het gaat om de hoogbouwopgave en hoe ga je om met bewoners die te maken krijgen met een nul-op-de-meter.”
Innoveren op kleine schaal
“Wij wilden in het kader van NOM en hoogbouw zelf 270 appartementen aanpakken maar moeten dit helaas nu via een soort NOM-ready manier doen omdat het concept technisch nog net niet goed genoeg is. Toch ben ik er heilig van overtuigd dat de oplossingen voor NOM-hoogbouw binnen handbereik liggen. VolkerWessels is heel dichtbij maar het moet nog voldoende worden getest. Iets dat ik heb geleerd afgelopen jaren is dat je met hoogbouw beter kan innoveren op kleine schaal. Pak vijf appartementen aan en niet 270. Dat is een te groot risico. Als je begint met een klein aantal huishoudens is dat veel makkelijker te behappen. Hiermee kan je dan uitgebreid testen en het product dusdanig innoveren zodat je het op grote schaal kan toepassen als het echt werkt. Deze les zou ik graag meenemen in het ontwikkelproces voor hoogbouw.”
De toekomst is zonnig
“Het grote voordeel van Stroomversnelling is dat de hele keten aan tafel zit. Dit kan alleen maar een voordeel zijn als het gaat om innovatie want om te kunnen innoveren heb je veel partijen nodig. Bovendien wordt de urgentie nu echt gevoeld. Toen we begonnen met de deal Stroomversnelling Huur stonden we nog relatief alleen in onze ambitie. Dat is niet meer zo, mede omdat de duurzaamheidsambitie een plek heeft gekregen in het regeerakkoord. Ik zie de toekomst voor NOM zonnig in!”