Nieuwe online tool: Kwaliteitskaders voor de wijk
De verduurzamingsopgave in een wijk kun je niet los zien van andere thema’s die er spelen. Voor een toekomstbestendige wijk zijn naast de energietransitie bijvoorbeeld ook klimaatadaptatie, mobiliteit en sociaal economische omstandigheden van belang. Het kan een hele uitdaging zijn om grip te krijgen op alle thema’s die spelen binnen één wijk. Daarom heeft het team van Wijkkompas de online tool ‘Kwaliteitskaders voor de wijk’ ontwikkeld.
De gratis online tool ‘Kwaliteitskaders voor de wijk’ helpt je om te bepalen welke thema’s een rol spelen in een wijk, en hoe je ze kunt kwantificeren. Denk bijvoorbeeld aan ‘meer ruimte voor flora en fauna’ of ‘verantwoord en duurzaam watergebruik’. De tool genereert op basis van de door jou geselecteerde thema’s een lijst van doelen, en doet ook suggesties voor te nemen maatregelen. Je krijgt zo in korte tijd de juiste handvatten om met alle betrokken het gesprek te starten dat uiteindelijk moet leiden tot een integrale aanpak van de wijk.
Yael Aartsma is programmamanager ‘Wijken met nieuwe energie’ bij Stroomversnelling. Op 10 november aanstaande, van 12:00 tot 13:00, presenteert Yael de nieuwe online tool tijdens de Energy-Up Webtalk Kwaliteitskaders voor de wijk. In de aanloop naar de webtalk vroegen we aan Yael wat Kwaliteitskaders voor de wijk in haar ogen bijzonder maakt.
Yael Aartsma: “In veel wijken zie je dat de gemeente aan de slag gaat met de energietransitie omdat dat het iets is wat gewoon moet gebeuren. De valkuil is dan dat je erin stapt en alleen met het energie-thema doorgaat, ook omdat de energietransitie op zich al een heel lastige opgave is. Maar vaak is energie niet het belangrijkste thema voor de wijk. Er zijn meestal andere onderwerpen die belangrijker zijn, zeker in de ogen van de bewoners.”
Waar te beginnen
“De eerste uitdaging is dan om überhaupt een beeld te krijgen van wat er allemaal speelt in een wijk. Daarvoor moet je heel breed kijken, dus dringt zich meteen de vraag op: waar te beginnen? Alleen al voor een eerste inventarisatieslag is Kwaliteitskaders voor de wijk een bijzonder handige tool.”
“Maar het gaat over meer dan grip krijgen op het totaalplaatje, want je kunt wel zeggen: wij vinden groen in de wijk belangrijk, of verantwoord duurzaam watergebruik, maar ga zoiets dan maar eens kwantificeren, zodat je uiteindelijk met z’n allen hetzelfde doel gaat nastreven. Ook daarvoor vind je veel handvatten in Kwaliteitskaders voor de wijk.”
Woordenboek
“Deze tool gaat gemeenten en andere projectpartners in de wijk dus helpen, juist omdat er al zo weinig tijd is en de energietransitie nogal ‘moeilijk’ is. Want over het algemeen gaat een projectteam energietransitie met te weinig mensen en te weinig budget aan de slag met een wijkaanpak. Maar tegelijk is er ook druk vanuit de Raad en het College, én vanuit de bewoners, die regelmatig tegenstribbelen. Wij hopen dat de praktijkkennis die er gewoon is, maar niet altijd op de juiste plekken aanwezig is, op deze manier gemakkelijker gedeeld kan wordt met alle stakeholders, dus ook met bewonersinitiatieven, woningcorporaties, ondernemers enzovoort. De tool biedt eigenlijk een soort woordenboek, dat duidelijk maakt waar we het nou over hebben met z’n allen. Zo wordt het hele proces vergemakkelijkt, omdat je beter weet waar te beginnen, en welke gesprekken er gevoerd moeten worden.”
Ontwikkeld door Wijkkompas-team
Kwaliteitskaders in de wijk is ontwikkeld door het Wijkkompas-team. De tool is in eerste instantie gemaakt voor projectteams die werken aan een wijkgerichte aanpak. Je krijgt de mogelijkheid om uit 29 verschillende thema’s te kiezen – van gezondheid en veiligheid tot duurzame energiesystemen. Nadat je de relevante thema’s hebt geselecteerd voor een bepaalde wijk kun je heel eenvoudig een Excel-sheet exporteren die bij ieder thema een aantal (aanpasbare) doelstellingen en maatregelen suggereert. Zo wordt de opgave voor een wijk snel en concreet in beeld gebracht.
De tool is vanaf nu gratis beschikbaar op de website wijkkaders.nl. Om te ervaren wat Kwaliteitskaders voor de wijk voor je kan betekenen en hoe je in jouw organisatie het beste van de tool gebruik kunt maken organiseert Stroomversnelling op donderdag 10 november van 12.00 tot 13.00 een gratis lunchwebinar.