Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

O-Nexus sluit zich aan bij Stroomversnelling

O-Nexus is aanbieder van monitoring-oplossingen. Het bedrijf richt zich met name op woningcorporaties die gebruik maken van de Energieprestatievergoeding (EPV). Oprichter Olivier van der Burgt vertelt over de filosofie achter het huidige dienstenaanbod en hij kijkt ook vooruit. Wat is er allemaal mogelijk als een woning beschikt over een zoutbatterij of een waterbuffer?

Er zijn inmiddels heel wat bedrijven die oplossingen aanbieden om woningen te monitoren. Wat maakt jullie aanpak uniek?
“Als we kijken naar het technische aspect, dan onderscheidt O-Nexus zich doordat we bij voorkeur de externe energiestromen vanuit de groepenkast meten. We meten liever niet in de installatie zelf, die tegenwoordig ook vaak een ingebouwde meter heeft. Onze aanpak heeft als voordeel dat we niet vastzitten aan bepaalde fabrikanten, waardoor we ook niet hoeven mee te lopen met externe software updates. Daardoor is ons systeem merkonafhankelijk. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om installaties gecontroleerd aan te sturen en het energieverbruik slim te optimaliseren.”


“Voor EPV monitoring bepalen we op basis van het woningontwerp een aantal meetpunten. Dus stel, je hebt een woning met PV-panelen, een warmtepomp en balansventilatie. Alle bijbehorende meetpunten worden dan vertaald naar voorbedrade metertjes die netjes in de groepenkast verdwijnen, in een compact kastje dat ook de gateway bevat (een onderdeel dat zorgt voor het versturen van data, red.) Zo krijg je een kant en klare, toekomstbestendige en compacte configuratie die de monteur op locatie tegen de muur aan schroeft. En op basis van onze software weten we in welke woning welk kastje hangt, en welke energiebundel daarbij hoort. Ook zien we op afstand of de apparaten goed zijn aangesloten. Zo kunnen we in korte tijd een groot aantal woningen online zetten. En voor de datanerds: onze gateway, die we zelf ontwikkeld hebben, ondersteunt zowel modbus als Mbus.”

“Ons uitgangspunt is dat alleen de professionele partijen die het echt nodig hebben een dashboard krijgen.”

Tot zover de technische details. Hoe is de EPV-rapportage geregeld?
“O-Nexus werkt met automatische, maandelijkse rapportages voor de Energieprestatievergoeding, zodat de woningcorporatie en de onderhoudspartij kunnen bijhouden hoe de woningen presteren. Daarnaast krijg je op het eind van het jaar automatisch de EPV jaarrapportage opgestuurd. Wij denken dat het niet nodig is om ook de bewoners een live dashboard te geven. Ons uitgangspunt is dat alleen de professionele partijen die het echt nodig hebben een dashboard krijgen. Daarop zie je geen gemiddelden, maar actuele gegevens op de 5 minuten nauwkeurig. De installateur kan voor een warmtepomp bijvoorbeeld zien wat de aanvoertemperatuur en de retourtemperatuur is, het aantal liters verwarmd water, de frequentie waarmee de pomp aanslaat enzovoort.”

“Als alles goed gaat, dan hoef je ook aan het dashboard nauwelijks tijd te besteden, maar als er een keer iets mis is dan sturen we een automatische notificatie naar de onderhoudspartij. Bijvoorbeeld om te melden dat de zonnepanelen te weinig opleveren, of dat de warmtepomp te veel energie verbruikt. Dat doen we op basis van slimme algoritmes, doordat we bijvoorbeeld benchmarken met de buren en ook weerdata analyseren. Dus als er een waarschuwingsmail wordt gestuurd is dat geen loos alarm.”

Het lijkt erop dat jullie voor een aantal ontwerpprincipes hebben gekozen en die vervolgens consequent hebben doorgevoerd. Waarschijnlijk op basis van praktijkervaring?
“Klopt. O-Nexus is al in 2016 gestart met energiemonitoring. In die tijd richtten we ons met name op grotere utiliteitsgebouwen. Elk pand is dan maatwerk en daarom zijn de oplossingen moeilijk op te schalen. Omdat we meer maatschappelijke impact wilden maken zijn we uiteindelijk overgestapt op de woningbouw. We zijn toen gaan samenwerken met woningcorporaties en vanaf dat moment werd de Energieprestatievergoeding onze focus. We hebben goed geluisterd naar alle stakeholders, dus alle betrokken installateurs, de energiecoach, de bouwer en de corporatie. Zo hebben we de eerste versie van ons huidige platform ontwikkeld. Onze belangrijkste ontwerpprincipes zijn modulaire opbouw, robuustheid en schaalbaarheid. Daarom kunnen wij straks in een handomdraai het hele systeem updaten naar nieuwe regelgeving, zoals de EPV 2.0 maar bijvoorbeeld ook uitbreiden naar energie optimalisatie.”


“Ik zie O-Nexus overigens primair als een databedrijf. Met andere woorden: wij hoeven niet te verdienen aan de hardware, zoals de meters en gateways, waardoor we die keten intact laten. Het is ons te doen om de licenties die woningcorporaties bij ons afnemen voor de levering van data. Kort door de bocht kun je zeggen dat wij meten voor het afrekenen van de EPV. Woonmeij is een voorbeeld van een corporatie die stevig inzet op EPV, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Daarom hebben zij ons geselecteerd als exclusieve leverancier van monitoring data.”

Wat merken jullie van de veranderingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden in de markt?
“Met het wegvallen van de verhuurdersheffing zien we dat corporaties meer financiële slagkracht hebben en beter invulling kunnen geven aan hun duurzaamheidsdoelen. We zijn blij dat de EPV 2.0 er aan komt, wat het straks voor corporaties makkelijker maakt om EPV te innen. Verder zijn de kosten van energie nu natuurlijk het gesprek van de dag.”

Op de O-Nexus website ontvouw je ook een toekomstvisie: geautomatiseerd energiestromen optimaliseren.
“Wij claimen dat we 30% extra CO2 kunnen besparen door optimalisatie van de energiestromen in de woning. Dat houdt in dat de woning zich automatisch aanpast aan de gebruikers. Onze services kunnen nu al voorspellen wat jouw warmtepomp morgen om 3 uur ‘s middags aan energie nodig heeft. Als je dat weet, en als je daarnaast ook kunt sturen in de woning door te bepalen naar welke apparaten de beschikbare energie gaat, dan maak je feitelijk van je woning een zelflerende energiehub die nauwelijks nog terug hoeft te leveren aan het energienet. Door de opkomst van lokale opslagmogelijkheden en dynamische energietarieven is het rendabel om op bepaalde momenten terug te leveren aan het net, of bij overcapaciteit door harde wind of zon juist energie aan het net te onttrekken en op te slaan.”

“Dit is voor Nederland inderdaad nog een toekomstvisie omdat je hiervoor opslag nodig hebt in de vorm van een zoutbatterij of een waterbuffer. Lokale energieopslag in woningen groeit al enorm in landen als België en Duitsland. Nederland gaat hierin volgen, helemaal als er straks een einde komt aan saldering. Daarom werken wij samen met partijen als Flamco, dat een compacte en betaalbare zoutbatterij heeft ontwikkeld. Daar kun je al snel 3 douchebeurten uit halen”.

“Flamco heeft een compacte zoutbatterij die drie douchebeurten aankan. Er draaien op dit moment al EPV-projecten waarin gebruik wordt gemaakt van deze batterij.”

“Er draaien op dit moment al EPV-projecten waarin gebruik wordt gemaakt van deze batterij. Deze winter zitten we in de pilot-fase, met een aantal demonstratiewoningen in diverse projecten. Zo ontwikkelen we met de Zeeuwse woningcorporatie Zeeuwland en PREFAB bouwer Domoticube een demonstratieproject van 8 prefabwoningen. Stedin faciliteert hierin via de Boost the Grid Challenge. Het uitgangspunt is om in de loop van dit jaar mainstream te gaan met deze aanpak. En gezien de hoogte van de huidige energierekening heb je het over zeer korte terugverdientijden. Netbeheerders worden hier ook vrolijk van, want zij hebben dit soort mogelijkheden nodig in de strijd tegen netcongestie.”

Tekst: Anton Coops
Beeld: O-Nexus

Deel dit bericht via social media: