Resultaten enquête over samenwerking aan lokale warmtetransitie
In oktober 2024 hielden Stroomversnelling en Platform31 een onderzoek onder hun leden over samenwerking met partners aan de lokale warmtetransitie. Verschillende gemeenteambtenaren, medewerkers van woningcorporaties en bewonersinitiatieven waren bereid om hun medewerking te verlenen.
Uitgangspunt van het onderzoek is dat veel gemeenten te kampen hebben met een groot verloop van medewerkers, in het bijzonder binnen de afdeling Duurzaamheid. We schreven hier al eerder over. Dit heeft ook invloed op de continuïteit van projecten waarin gemeenten vaak opereren als trekker.
Het blijkt dat na een wisseling van de wacht een samenwerking vaak moeizamer verloopt, ook al is er hier geen noodzakelijk verband. In een derde van de gevallen verloopt de samenwerking na personeelswissel zoals voorheen. Dat is met name zo als de persoon die uitvalt geen cruciale rol vervult.
Volgens de respondenten ontstaat in het merendeel van de projecten echter een achterstand als een medewerker wegvalt. Dit heeft vaak zijn weerslag op de effectiviteit van het project. Rollen, kennis, relaties en vertrouwen moeten dan opnieuw worden opgebouwd. Ook blijkt het ingewikkeld om de geschiedenis van het project goed over te brengen.
Wegvallen netwerk en impact op cultuur binnen projectgroep
Tenslotte wordt door alle respondenten benoemd dat met het vertrek van een medewerker ook een netwerk wegvalt. Dat kan maar beperkt worden opgevangen door een goede overdracht, zeker als de medewerkers elkaar niet direct opvolgen.
Deze ervaringen uit de praktijk bieden waardevolle inzichten. Opvallend is dat het verloop vooral negatief uitpakt voor het relatiebeheer en de cultuur binnen een projectgroep. De kennisachterstand is weer snel ingehaald. Platform31 werkt op dit moment hard aan een hulpmiddel dat, in de woorden van een respondent, bijdraagt aan ‘een cultuur van verantwoordelijkheid en eigenaarschap waardoor collega’s en partners zich samen sterk maken voor de gemeenschappelijke opgave’.
Wordt vervolgd!