Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Stadlander zoekt revolutionair NOM-Ready aanbouwconcept

Tijdens de Woontransitie Hackathon op 10 en 11 mei krijgen professionals en studenten de ontwerpuitdaging om een revolutionaire aanbouw uit te werken tot een haalbaar concept. De vier winnende concepten worden in samenwerking met woningcorporatie Stadlander gerealiseerd.

Er zijn al veel marktpartijen die een aanbouw aan de woning kunnen bouwen. Zoek maar eens op “zorgunit” en er gaat een wereld voor je open. Helaas, constateerde Stadlander, zijn de huidige oplossingen vaak te duur, niet flexibel inzetbaar en bovenal zijn ze niet geschikt voor Nul op de Meter.

Daarom besloot het de Hackathon uit te schrijven om te komen tot betere, flexibelere NOM-ready oplossingen waarmee de woning kan worden uitgebreid. De aanbouw zorgt er in eerste instantie voor dat bewoners extra woonruimte op de begane grond krijgen. Daarnaast is (latere) plaatsing van een bad- en slaapkamer zeer eenvoudig, waardoor gelijkvloers wonen mogelijk wordt.

Maatschappelijke uitdagingen

Met de hackathon wordt aangesloten bij twee grote maatschappelijke vraagstukken. Allereerst wonen steeds meer mensen tot op hoge leeftijd in hun eigen woning. Gelijkvloers wonen is een belangrijke bouwkundige voorwaarde om dat voor een brede groep mensen mogelijk te maken. Veel bestaande woningen zijn nu vaak te krap om een slaap- en badkamer op de begane grond te huisvesten. De aanbouw biedt hier een oplossing voor.

Ten tweede ondergaat Nederland een energietransitie. Als onderdeel daarvan worden alle Nederlandse woningen afgesloten van aardgas. Met Nul op de Meter is deze transitie goed te faciliteren. Voor veel standaard woningtypen zijn inmiddels Nul op de Meter renovatieoplossingen beschikbaar, die zorgen dat de woning evenveel duurzame energie opwekt als hij gebruikt. Maar voor deze renovatieoplossingen vormen serre’s of eerder geplaatste woninguitbreidingen nu nog een grote barrière en resulteren in hoge meerkosten.

Over de wedstrijd

De Woontransitie Hackathon wordt georganiseerd in samenwerking met Stadlander en het Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Het vindt plaats op de Spark Campus in Rosmalen. In twee rondes wordt beslist welke teams hun ontwerp mogen realiseren. De realisatie van de winnende aanbouw-concepten wordt uitgevoerd in combinatie met een Nul op de Meter-renovatie van de hoofdwoning. Zonodig worden teams na de eerste ronde gekoppeld aan een bouwpartij die in staat is deze Nul op de Meter renovatie uit te voeren. Per teams kunnen 3 tot 6 personen deelnemen. Dit kunnen zowel studenten als professionals zijn. Inschrijven kan tot vrijdag 7 april via deze link.

Meer informatie: https://woontransitie.nl/

Deel dit bericht via social media: