Stroomversnelling is aanjager voor renovatie van de gebouwde omgeving naar Nul op de Meter (NOM), op basis van niet-fossiele energie, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. De financiering van NOM-renovaties is wettelijk geregeld via de energieprestatievergoeding (EPV). Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) maakte de EPV deel ook mogelijk voor NOM-renovaties op basis van (fossiel) gas. In de ogen van Stroomversnelling een nodeloze tussenstap.
Motie Tweede Kamer
Sommige woningcorporaties willen het gebruik van gas in gerenoveerde woningen voorlopig niet uitsluiten. De woningen worden dan wel Nul op de Meter, maar nog niet gas-loos. Die tussenstap wordt NOM-ready genoemd. De afkoppeling van het gas volgt in een latere fase.
De door de Kamer ondersteunde motie van Albert de Vries (PvdA) maakt duidelijk dat NOM non-fossiel het einddoel moet zijn voor de gehele woningvoorraad. Daarom vindt de Kamer een EPV met gasaansluiting een verkeerd signaal. De Kamer heeft in de motie aangegeven dat de mogelijkheid van een EPV voor woningen met een gasaansluiting slechts tot uiterlijk 2022 geldt. Daarna is de EPV exclusief van toepassing op woningen die alleen hernieuwbare energie gebruiken (non-fossiel).
Doorgaan met NOM-fossielvrij
Stroomversnelling ziet de motie van de Kamer als een heldere oproep aan corporaties en bouwers om snel om te schakelen naar een gas-loze energievoorziening. Stroomversnelling en andere initiatieven laten zien dat NOM-renovaties zonder gas mogelijk zijn én werken. Er staan al vele honderden van deze gerenoveerde woningen in Nederland en er staan duizenden NOM-renovaties op stapel.
De leden van Stroomversnelling willen daarom volop inzetten op de doorgaande ontwikkeling en implementatie van NOM-concepten die fossielvrij zijn. Dat is het doel dat wij vóór 2050 willen bereiken.
Wilt u meer weten over het standpunt van Stroomversnelling m.b.t. dit onderwerp, neem dan contact op met voorzitter en woordvoerder Leen van Dijke