Stroomversnelling organiseert in samenwerking met bouwopleider BOB en Provincie Groningen een Kennisversnellingsdag op 26 maart a.s in Groningen.
De Kennisversnellingsdag staat in het teken van het delen van kennis en ervaring en is toegankelijk voor iedereen die werkt aan de verduurzaming van woningen of wijken in Nederland. Als deelnemer krijg je een breed palet aan thema’s waaruit je kunt kiezen.
Ben je medewerker van een lid van Stroomversnelling of werk je bij (een gemeente uit) de provincie Groningen? Dan is deelname kosteloos. Anders betaal je een bijdrage van 50 euro ex BTW per persoon.
PROGRAMMA
12:00 – 12:30 Inloop met lunch
12:30 – 13:00 Plenaire introductie | Maurice Coen
13:00 – 14:30 Deelsessie, keuze uit 3:
• CrashCourse nul-op-de-meter | Maurice Coen
• Bewonersparticitatie en -ervaringen | Martin Briemen en Iñes van Beek (WBV Wierden en Borgen)
• BENG, EPV, NOM en andere kwaliteitskaders | nnb
14:30 – 15:00 Pauze
15:00 – 16:30 Deelsessie, keuze uit 3:
• De rol van gemeenten in de energietransitie | Klaas Vegter
• De impact van de transitie op je organisatie | Maurice Coen
• Keuze van vastgoed, business case en EPV | Simon Verduijn
Inhoud van de deelsessies
1. CrashCourse nul-op-de-meter | Maurice Coen
In deze compacte workshop komen alle aspecten van renoveren en bouwen met hoge energieambities in samenhang aan bod. Het is dé start, de beste manier om snel het speelveld te leren kennen. Van financiering en wetgeving tot prestatiegarantie en bewonerscommunicatie. Centraal staat de vraag: kan NOM-(ver)nieuwbouw ingezet worden als middel om comfortabel en betaalbaar wonen mogelijk te maken? Tijdens de workshop worden het beeld, de mening en eerste ideeën van de deelnemers over de verschillende aspecten geïnventariseerd. Hierdoor krijg je naast inzicht in NOM-(ver)nieuwbouw ook een eerste indruk van de heersende ideeën over kansen en (on)mogelijkheden. Dit inzicht kun je goed gebruiken om vervolgstappen te bepalen.
2. Bewonersparticipatie en -ervaringen | Martin Briemen en Iñes van der Beek (WBV Wierden en Borgen)
Samenwerken en het centraal stellen van bewonersbelangen zijn belangrijke succesfactoren van renovaties met hoge energieambities. Er zijn veel lessen geleerd over bewoners in nul-op-de-meter renovatietrajecten. Wat maakt nul-op-de-meter renovaties anders voor bewoners? Waar worden ze blij van en wat zijn ergernissen met betrekking tot hun nieuwe woning? Wat zijn succesfactoren gedurende het voorbereidingsproces van de renovatie? Daarnaast bespreken we welke communicatie nodig is richting bewoners rondom specifieke nul-op-de-meter onderwerpen zoals de energieprestatievergoeding en monitoring van energieprestaties. De workshop zal worden verrijkt met actuele voorbeelden en ervaringen uit de praktijk van woningbouwvereniging Wierden en Borgen.
3. BENG, EPV, NOM en andere kwaliteitskaders | Spreker nnb
Bij vrijwel elk nieuwbouw- of renovatieproject is een van de cruciale vragen: welke (energie)prestatie past bij het vastgoed, de organisatie en de bewoners? Volg je het bouwbesluit, de huur-kaders of eigen prestatiekaders? EPC, BENG, EPV, NOM-Keur: wat zijn de verschillen en overeenkomsten? En als de keuze is gemaakt, wat betekent dat dan voor de te sluiten overeenkomsten (aanbieder-afnemer, verhuurder-bewoner en externe financier), de kwaliteitsborging en de monitoring. In deze sessie worden de verschillende opties naast elkaar gezet en krijg je handelingsperspectief voor de praktijk van vandaag en morgen.
4. De rol van gemeenten in de energietransitie | Klaas Vegter
Het klimaatakkoord, nieuwe wet- en regelgeving en grote verduurzamingsplannen. Van gemeenten wordt verwacht dat zij de lead nemen om wijken rond 2050 aardgasvrij en CO2-neutraal te hebben gemaakt. Van gemeenten wordt mede daarom nu al gevraagd om een Transitie-visie warmte voor 2022 op te stellen en per wijk een uitvoeringsplan te maken. Daarnaast heeft de gemeente ook nog zijn traditionele rol als vergunner, toezichthouder en handhaver. Er komt daardoor veel op de gemeente en haar lokale partners af. Wat is de rol van gemeenten in dit veranderende speelveld? En hoe kunnen zij deze rol slim vervullen? Aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden krijg je handelingsperspectief voor de eigen lokale invulling.
5. Impact van de energietransitie op je organisatie | Maurice Coen
In deze deelsessie worden vanuit maatschappelijk, markt-, en organisatieperspectief de veranderingen tijdens de energietransitie in de bestaande woningbouw ontrafeld. Ook wordt de onderlinge beïnvloeding geduid. Vragen die we beantwoorden:
• Wat betekent dit voor mijn positie en rol in de markt?
• Wat betekent dit voor onze organisatie, strategie en benodigde competenties?
• Wat betekent dit voor samenwerking en de verschillende belangen?
6. Keuze van vastgoed, business case en EPV | Simon Verduijn
Nagenoeg alle bestaande woningen moeten aangepakt worden om de klimaatdoelstellingen te gaan halen. En veel woningen zijn toe aan een verbeterslag als het gaat om een gezond- en comfortabel binnenklimaat. Welke woningen zijn nu al geschikt voor renovaties met hoge energie-ambities, zoals nul-op-de-meter of aardgasvrij? Welke eigenschappen maken de woning geschikt en welke maken de woning minder geschikt? En zijn alleen de technische vastgoed aspecten bepalend voor deze keuze, of zijn er ook andere factoren die een rol spelen? In deze sessie komen de verschillende aspecten aan bod die bepalend kunnen zijn in de aanpak van vastgoed in het kader van de klimaatdoelstellingen.
Locatie en info
We zijn te gast in Provinciehuis Groningen. Het adres: Sint Jansstraat 4, 9712 JN, Groningen
Heb je een vraag over de Kennisversnellingsdag? Neem dan contact op met Felix van Gemen via fvgemen@stroomversnelling.nl
Wij hopen je te zien op 26 Maart!
Team Stroomversnelling