Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Verslag Hackathon: 'Hack de wijkaanpak'

‘Hack de wijkaanpak’ was het thema van de Stroomversnelling Hackathon op 8 november jl. Om precies te zijn: hack de wijk Noorderwaard Noord in Wijk bij Duurstede. 

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal en dus aardgasvrij te zijn. De wijk Noorderwaard Noord is het eerste projectgebied. Een typische bloemkoolwijk, die bestaat uit gelijke woningtypen, die eind jaren ’70 en begin jaren ’80 door één projectontwikkelaar zijn gerealiseerd. De inwoners hebben een relatief ‘groen karakter’. Ondanks veel animo om te verduurzamen zien zij de overgang van aardgas naar een ander type woningverwarming als ingrijpend en ingewikkeld. Er zijn veel vragen over de kosten, de financiering, de techniek (no regret) en het juiste moment om aan de slag te gaan. De gemeente staat voor een scala aan kansen, keuzes en verantwoordelijkheden.

Op 8 november werkten de hackers (high potentials van leden van Stroomversnelling) in zes teams, onder tijdsdruk, aan hun ideeën voor de wijk. Aan het eind van de dag presenteerden zij tijdens het  bestuurdersdiner, hun resultaten aan een bont gezelschap van bestuurders van leden van Stroomversnelling. Het eindoordeel werd geveld door de jury onder voorzitterschap van wethouder Wil Kosterman (Wijk bij Duurstede).

Twee ideeën spraken uiteindelijk het meest tot de verbeelding. Team ‘Warmtebank’ pleitten voor de oprichting van een lokale coöperatieve warmtebank: een eigen warmtenet voor en door de bewoners. Theo van Es (Gemeente Apeldoorn), Joke Franken (Stadlander), Wouter de Vries (Inventum) en Iris van Uden (Hazenberg) oogstten veel lof met deze integrale aanpak. Ook team ‘De Wegwijzer’ ging uit van de oprichting van een lokale community, die echter niet alleen gericht is op energie, maar bijvoorbeeld ook op groenaanpak. Martine van der Does (Gemeente Arnhem), Eline Busser (Woonplus), Kees Jan ‘t Mannetje (ABB) en Arjan Pas (Portaal) presenteerden deze aanpak die ook hoge ogen scoorde bij de jury.

Deel dit bericht via social media: