Verworpen wetsvoorstel afbouw salderingsregeling biedt kans op beter plan
Snel zekerheid nodig over toekomst salderingsregeling
Op 13 februari werd het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling weggestemd door de Eerste Kamer. Hierdoor blijft de salderingsregeling voor onbepaalde tijd voortbestaan.
Het wetsvoorstel dat voorlag bood volgens Stroomversnelling onvoldoende zekerheid voor kleinverbruikers die overwegen om te investeren in zonnepanelen. Invoering van de wet zou een fors risico geven op verdere stagnatie van zon-op-dak in de huursector. Daarnaast zou er een negatief effect ontstaan op de warmtetransitie, omdat de business case van warmtepompen verslechtert door de afbouw van salderen.
De afgelopen maanden is al gebleken dat huiseigenaren veel minder investeren in zonnepanelen. Dit terwijl we in Nederland juist zoveel mogelijk opwek nodig hebben voor de energietransitie in de gebouwde omgeving. We wonen in een dichtbevolkt land, en elk dak dat geschikt is zal (op termijn) moeten worden gebruikt voor duurzame opwek.
Met het verwerpen van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer is het zaak dat er snel meer duidelijkheid komt over zonnepanelen voor eigen opwek door huiseigenaren. Stroomversnelling pleit voor een verbeterd plan met:
- Meer zekerheid over de hoogte van een redelijke terugleververgoeding voor alle huishoudens, voor een langere termijn (dus ook na 2027).
- Een afbouwpad dat niet doorloopt naar 0 maar voortijdig stopt (zie ook het voorstel van de Woonbond) zodat huishoudens altijd een minimale hoeveelheid kunnen blijven salderen én tegelijkertijd eigen gebruik hierboven gestimuleerd wordt. All-electric woningen zouden daarbij meer moeten kunnen salderen.
- De mogelijkheid voor appartementencomplexen en flats om virtueel te salderen tot hetzelfde niveau. Deze huishoudens zijn tot nu toe volledig uitgesloten geweest van de regeling.
Stroomversnelling heeft eerder een position paper naar buiten gebracht met deze en andere voorstellen ten aanzien van saldering.
Stroomversnelling onderzoekt monitoring data
Daarnaast vraag Stroomversnelling om meer aandacht voor (het stimuleren van) verlaging van pieken op het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld door differentiatie van nettarieven. Stroomversnelling onderzoekt momenteel samen met een aantal van haar leden wat de impact van EPV-woningen op het elektriciteitsnet is, aan de hand van monitoring data van bestaande woningen. De onderzoeksvraag luidt: op welke momenten zorgen verduurzaamde woningen voor pieken op het elektriciteitsnet, en welke mogelijkheden zijn er om die pieken te verminderen door aanpassingen op het gebied van techniek en gedrag? Dit om meer zicht te krijgen op de impact van de afbouw van de salderingsregeling op de business case van de consument, en op vermindering van de piekbelasting op het net.