Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Werk mee aan de ontwikkeltafel Langer Thuis

Vanaf september tot eind 2016 organiseert Energiesprong i.s.m. Stroomversnelling een nieuwe ontwikkeltafel op de Stroomversnelling Samenwerkdagen met als thema “Langer Thuis”. Graag willen we leden van Stroomversnelling uitnodigen om actief deel te nemen aan deze ontwikkeltafel. De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden op 8 september tijdens de volgende Samenwerkdag. Aanmelden voor de ontwikkeltafel kan via Rens.Verbruggen@platform31.nl

Ontwikkeltafel Langer Thuis

Langer Thuis in NOM-Keur

Momenteel wordt er binnen de Stroomversnelling hard gewerkt aan het NOM-keur, waarin wordt vastgelegd aan welke eisen een Nul op de Meter renovatie moet voldoen om NOM waardig te zijn en een gewild product te worden. De focus ligt voorlopig op de harde NOM-specificaties, maar hier worden een aantal ambities aan toegevoegd, zoals flora & fauna,  brandveiligheid en PKVW.

In de optiek van het programma Duurzaam Thuis moet hier de ambitie Langer Thuis aan toegevoegd worden, niet in de minste plaats omdat hierdoor het aanbod van een NOM propositie ‘gewilder’ wordt. Een woning kan op verschillende niveaus geschikt gemaakt worden voor Langer Thuis wonen, naar gelang de (zorg)behoefte van de bewoner. Binnen het NOM-keur zou de focus volgens ons moeten liggen op het basisniveau, oftewel de minimale preventieve maatregelen die gemakkelijk mee zijn te nemen tijdens de renovatie. De maatregelen leveren meer comfort en veiligheid op voor alle bewoners (jong & oud). Het gaat in veel gevallen om maatregelen die meer kosten als ze pas later worden genomen. Er kan o.a. worden gedacht aan de breedte van toegangsdeuren en de hoogte van drempels. Je zou kunnen zeggen de No-Regrets voor Langer Thuis.

Add-on proposities

Aanbieders hebben de mogelijkheid aanvullende waarde-proposities te leveren bovenop hun Basis-NOM-propositie. In relatie tot Langer Thuis wonen kan in dit geval gedacht worden aan een X-tender (aanbouw) en een Duplex verbouwing (woningsplitsing). Een X-tender is een aanbouw die in eerste instantie meer woonruimte biedt en, wanneer nodig, gelijkvloers wonen mogelijk maakt. Bij een Duplex verbouwing wordt de bestaande woning gesplitst in een beneden- en bovenappartement, waarbij het onderste appartement geschikt moet zijn voor gelijkvloers wonen. In beide gevallen gaat het om waarde-proposities die als ‘gewild’ worden gezien door bewoners.

Tijdens de ontwikkeltafel Langer Thuis willen we samen met de leden de specificaties op technisch, procesmatig en financieel vlak definiëren waar deze aanvullende waarde-proposities aan moeten voldoen.

De doelstellingen van deze Ontwikkeltafel zijn:

  • Kennisdeling en verbinden van partijen omtrent ervaringen met Langer Thuis bouwen en renoveren.
  • “No Regret” Langer Thuis maatregelen onderdeel maken van het NOM-Keur.
  • Komen tot specificaties voor kansrijke Langer Thuis waarde-proposities en deze op de juiste plekken laten landen.
  • Condities/randvoorwaarden voor Langer Thuis proposities (bijv. financiering) identificeren en aanpakken.
  • Behandelen nieuw ingebrachte agendapunten op basis van de behoefte van de deelnemers.

Eerste bijeenkomst op 8 september

U bent van harte welkom om deel te nemen aan de ontwikkeltafel. De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden op de samenwerkdag. Wij verwachten van u ambitie en een actieve bijdrage aan de ontwikkeltafeltafel op de vier samenwerkdagen. Wij verzorgen de begeleiding en brengen onze expertise in. Eveneens hebben we ruimte om ‘huiswerk’ op ons te nemen.

  • Resultaten delen van recente marktanalyse (er zijn veel gesprekken gevoerd in het hele land), o.a. over ambitie, urgentie, vraag, aanbod.
  • Actuele projecten en experimenten.
  • Agendabepaling Ontwikkeltafel Langer Thuis (zie bovenstaand voorstel)

Tijd: 11.30 – 12.30 uur

Locatie: volgt later

Wilt u deelnemen dan kunt u zich aanmelden bij Rens Verbruggen.
Rens.Verbruggen@platform31.nl

Heeft u specifieke zaken die u graag op de agenda van de ontwikkeltafel wilt hebben, dan horen wij het graag.

Het team achter de Ontwikkeltafel Langer Thuis bestaat uit:
Harmke Bekkema, Sjoerd Klijn Velderman, Ivonne Bulthuis, Marten Witkamp en Rens Verbruggen.

Deel dit bericht via social media: