Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Woningcorporatie Casade gaat voor nul-op-de-meter

Op 7 mei ondertekende Karin Priem (Manager Vastgoed) namens woningcorporatie Casade de Stroomversnelling ledenovereenkomst. Casade bezit 11.000 woningen in de Brabantse gemeenten Dongen, Loon op Zand en Waalwijk. Een snelle blik op de lopende projecten maakt duidelijk dat de corporatie waar mogelijk kiest voor het ambitieniveau nul-op-de-meter.

Zo wil ik wonen
Het motto van Casade is ‘zo wil ik wonen’ – een prima uitgangspunt voor een woningcorporatie. Maar hoe denken de huurders nou écht over nul-op-de-meter? In een recente nieuwsbrief van Casade staat een interessant interview met een bewoner, die in eerste instantie onaangenaam werd verrast door de sloop-nieuwbouwplannen voor het Brabantpark in Dongen: “Het was echt een klap in mijn gezicht,” zegt hij onomwonden. Die aanvankelijke teleurstelling heeft Casade echter helemaal weten om te buigen. Dezelfde huurder zegt nu: “Ik begrijp de keuze voor sloop inmiddels wel hoor en sta er 100% achter. Renoveren was echt geen optie. Na mijn aanvankelijke teleurstelling in Casade ben ik dik tevreden met de manier waarop het proces verloopt. […] Ik ben heel enthousiast over het nul­-op­-de­-meter concept: goed geïsoleerd, vloerverwarming en zonne­panelen. En het mooiste van alles: ik betaal daardoor straks zo’n € 100 minder!”

Continu leerproces
Karin Priem ziet bewonerscommunicatie over verduurzaming als een continu leerproces: “We vertellen altijd een eerlijk verhaal. En we hebben geleerd dat iedere situatie anders kan zijn. Er zijn lastige trajecten en makkelijke trajecten. Het blijft een klus om je ideeën zo goed mogelijk af te stemmen met de bewoners. We zijn bereid om dat aan de voorkant goed door te denken en er middelen voor vrij te maken.”

Waarom is Casade lid geworden van Stroomversnelling?
“Wij willen op de eerste plaats meer kennis opdoen over bestaande oplossingen voor verduurzaming en beter begrijpen hoe deze wél of juist niet matchen met de verschillende typen vastgoed in ons portfolio. We willen qua techniek ook verder kijken dan alleen nul-op-de-meter: het doel is niet per se NOM, maar CO2-neutraal in 2050. En als tussenstap willen we onze CO2-uitstoot de komende 10 jaar halveren. Overigens gaat het ons om meer dan de technische kennis. Ik denk ook aan zaken als het faciliteren van bewoners, of bijvoorbeeld juridische know how. Als Casade zijn we alert op de valkuil om puur te denken vanuit techniek en getallen. Het gaat om het daadwerkelijk effect op het comfort, het binnenklimaat, de betaalbaarheid en uiteindelijk gaat het erom hoe de bewoner die zaken ervaart.”

“Daarnaast hopen we dat Stroomversnelling door blijft gaan met innoveren, bijvoorbeeld op het gebied van hoogbouw. Het hoogste doel daarbij is wat ons betreft dat we tot oplossingen komen die betaalbaar zijn. Op systeemniveau willen we onze krachten bundelen. Stroomversnelling heeft bijvoorbeeld de EPV weten te realiseren. Dat is het resultaat van een goede samenwerking met het ministerie. Wij vertrouwen erop dat Stroomversnelling in de toekomst ook op thema’s als biodiversiteit en circulariteit tot innovatie en krachtenbundeling kan komen.”

Wat is de grootste uitdaging op weg naar CO2-neutraliteit in 2050?
“Zoals ik al zei: je hebt makkelijke en lastige trajecten. Een lastige is bijvoorbeeld zelf aangebrachte voorzieningen. Veel woningen in het Brabantse hebben een uitbouw. De meeste verduurzamingsconcepten die nu op de markt zijn houden daar geen rekening mee. En de aanpak van gespikkeld bezit, dat maakt het proces ook echt wel complexer. Met goede communicatie kunnen en willen we veel van die problemen oplossen.”

Waar krijgt u zelf energie van?
“Van blije bewoners! En van leuke uitdagende projecten. We zijn bijvoorbeeld bezig met een dakrenovatiestroom-plan: we hebben inmiddels al heel wat pv gelegd op appartementengebouwen, en dat gaan we nu ook bij eengezinswoningen doen. Het idee is om met de postcoderoos de betaalbaarheid voor huurders te verbeteren. Het doel is om één dak per dag ‘actief’ te maken. We doen dit bij bezit dat nog niet in aanmerking komt voor een complete renovatie. De woningen krijgen wél een nieuw ‘no-regret’ dak.”

“Het is niet ons streven om ergens de eerste mee te zijn, maar we bleken toch de eerste – en vooralsnog de enige – corporatie te zijn die dit zo aanpakt. Maar we doen nog veel meer hoor. Zo gaan we de komende vijf jaar zo’n 200 woningen per jaar renoveren en zo’n 100 NOM-nieuwbouwwoningen per jaar bouwen.”

Deel dit bericht via social media: