Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Fifthplay: ‘Wij kunnen meer bijdragen aan de transitie’

Fifthplay is volwaardig lid geworden van Stroomversnelling. Het bedrijf heeft meegewerkt aan de monitoringnorm en kan meer bijdragen aan de energietransitie, zegt salesmanager Jasmin Hodzic.

Foto: Maarten Hommelberg (l) en Jasmin Hodzic (r) bij de ondertekening van de overeenkomst voor het lidmaatschap van Fifthplay bij Stroomversnelling

Wie bent u?

“Ik ben Jasmin Hodzic, 38 jaar, geboren in Bosnië en getogen in Nederland. Ik studeerde HBO Marketing Management en werkte eerder in diverse sales en busines development functies bij multinationals zoals Bosch en Panasonic. Sinds 2010 werk ik als salesmanager bij Fifthplay. Als salesmanager ben ik verantwoordelijk voor de Nederlandse markt, al maak ik soms ook uitstapjes naar het buitenland, afhankelijk van het project. Mijn focus ligt echter op de Nederlandse markt.”

Wat is Fifthplay?

Fifthplay is leverancier van slimme oplossingen voor woningen en gebouwen die we samen met en via partners leveren aan de eindklanten. Het is een onderdeel van de Belgische marktleider Niko op gebied van schakelaars, stopcontacten en huisautomatisering. Niko is in twaalf landen actief en is een familiebedrijf dat dit jaar haar honderdjarig jubileum viert. Niko richtte in 2007 Fifthplay op als startup voor het bedenken en vermarkten van totaalconcepten op het gebied van Internet of Things (IoT). Daarbij is vooral de energiemarkt interessant gebleken.”

Wat doet Fifthplay?

“Fifthplay levert slimme oplossingen voor woningen en gebouwen. We richten ons hierbij op vier marktsegmenten: energiemanagement, huisautomatisering, connectiviteit en comfort. Dit valt onder domotica, al is dat een containerbegrip geworden. We noemen het beestje liever bij de naam.”

Hoe is Fifthplay bij Stroomversnelling gekomen?

“Ik ben op diverse samenwerkdagen van Stroomversnelling geweest om te kijken wat er binnen Stroomversnelling gebeurt en om de sfeer te proeven. Ik vond het dermate interessant en relevant dat we hebben besloten om ons aan te sluiten. In eerste instantie hebben we bij de ontwikkeltafel monitoring meegewerkt aan de ontwikkeling van de energieprestatie monitoringnorm.  Stroomversnelling vroeg ons voor de ontwikkeltafel monitoring nadat ze overtuigd waren geraakt van onze kennis en kunde.”

Wat is jullie expertise met monitoring?

“We hebben samengewerkt met energieleveranciers zoals Delta NV, E.on, Essent, Electrabel met concepten voor energiemonitoring en connectiviteit. Daarnaast hebben we in 2011 de eerste nul-op-de-meter-woningen in het Zeeuwse Grijpskerke gemonitord. Dat was een project van WoonEco met 19 woningen voorzien van bodemwarmtepomp en zonnepanelen. Zo kwamen we in aanraking met NOM-woningen en het monitoren ervan. Inmiddels zijn we een heel stuk verder, zowel qua propositie als qua aantallen gemonitorde woningen.”

Hoe verliep de ontwikkeltafel monitoring?

“We hebben in diverse sessies gekeken naar de marktvraag voor monitoring van energieprestaties. Daarna hebben we een realistische inschatting gemaakt van de monitoringnorm. Deze norm is nodig om meer zekerheid te krijgen over de data en meetkwaliteit voor de bewijslast die is vereist bij het innen van de energieprestatievergoeding (EPV). We zijn tot een norm gekomen waar alle betrokken partijen zich in kunnen vinden. De marktpartijen aan de tafel zijn tevreden, en ook de reacties uit de markt zijn positief.”

Waarom is Fifthplay volwaardig lid geworden?

“Ik ontdekte dat we meer kunnen betekenen voor de gebouwde omgeving met energiemonitoring en management. Daar kwam ik achter in gesprek met programmamanager monitoring Maarten Hommelberg. Met hem had ik contact voor de ontwikkeltafel monitoring. Ik ken Maarten nog uit zijn tijd bij BAM.”

Wat zijn de ideeën voor de komende jaren bij Stroomversnelling?

“We willen goede oplossingen blijven ontwikkelen en verbeteren. We kijken hoe we aanbod en vraag in de markt kunnen matchen. Dat betekent niet alleen ondersteunen met monitoring voor de EPV, maar ook verder kijken. Denk daarbij aan de integratie van toestellen in woningen en het ontsluiten van duurzame energietechnieken. Bijvoorbeeld het koppelen van warmtepompen en warmte-terugwinsystemen. Daarmee spelen we in op trends zoals prestatiegericht bouwen.”

Is Fifthplay ook bezig met smart grids?

“Ja, we hebben in het verleden verschillende proefprojecten gedaan in België, Frankrijk en Nederland waar we veel van hebben geleerd. Ik verwacht dat we in de toekomst de geleerde zaken in de praktijk zullen kunnen toepassen voor de flexibele energiemarkt als de salderingsregeling wordt afgeschaft of versoberd in Nederland. Dan is er wel hardware en software nodig die daarop kan acteren. Het mooie is dat onze hardware en software daar al klaar voor is.”

Wat verwacht u van de energietransitie?

“Ik hoop dat de transitie snel zal gaan, we zullen ook wel moeten met z’n allen. Op dit moment is de bouwsector een beetje oververhit. Dat levert vertraging op en hogere bouwkosten, waardoor onder andere woningcorporaties aarzelen om te investeren. Wij willen hierin meedenken en ervoor proberen te zorgen dat het bouwproces simpeler wordt. We willen niet alleen een productleverancier zijn, maar een partner voor onze klanten. Daarmee hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan versnelling van de energietransitie.”

Maak kennis met andere leden van Stroomversnelling

Kennismaken met Stroomversnelling? Kom als introducee naar een Samenwerkmiddag. Aanvragen om als introducee aanwezig te zijn kan hier

Deel dit bericht via social media: