Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Met VR-bril door je nieuwe woning

Het Stroomversnellingsteam ontwikkelde fotorealistisch model.

Innovatie geldt als een van de speerpunten van de nieuwe strategische agenda (2016 – 2020) van BAM. We hebben de intentie voorop te lopen bij digitalisering, door toepassing van de modernste ontwerp- en visualiseringsinstrumenten.

Maarten Strijdonk, hoofd business development bij BAM Woningbouw W&R-Renovatie, zet Virtual Reality in om van Stroomversnelling een succes te maken. Met een fotorealistische digitale omgeving enthousiasmeert BAM bewoners zonder een modelwoning te hoeven bouwen.

Hoe kwam je op het idee om VR in te zetten voor Stroomversnelling?

‘Als voorzitter van Young BAM nam ik deel aan The Edge Journey, een programma waarin we met honderd BAM collega’s invulling hebben gegeven aan de strategie 2016 – 2020 van BAM Groep. De vier sessies waren grotendeels gericht op de impact van technologische veranderingen, waardoor nieuwe businesses ontstaan en oude overbodig worden. We hebben gekeken hoe de wereld zich ontwikkelt op macroniveau, op industrieniveau, en ook op ons eigen bedrijfsniveau. De nabije toekomst werd geschetst door gerenommeerde sprekers als de CEO van Uber en wetenschappers van het MIT, en vanuit hun verhalen hebben we een aantal trends gedestilleerd die voor BAM toepasbaar zijn. Virtual reality kwam daar al snel bij ter sprake.

Voor Stroomversnelling werken we met een BIM-omgeving – alles wat we bouwen is er eerst al virtueel – dus zo ontstond het idee: waarom gebruiken we het digitale materiaal niet om ons doel te behalen? Het is namelijk best een opgave om de woningen die we nul op de meter maken, te vermarkten: 70% van de wijk moet instemmen, dan mogen we de hele wijk uitvoeren. Om voor de bewoners  tastbaar te maken wat ze kunnen verwachten bouwen we een modelwoning. Maar zo’n heel traject, vanaf het moment dat we aan tafel zitten totdat die woning staat, duurt al snel een half jaar. Dat kunnen we helemaal eruit halen, door een virtuele modelwoning te bouwen. Dat doen we in twee weken. En de bewoners kunnen het model ook meenemen, kunnen ze thuis op de bank via een app nog eens door het nieuwe huis ‘lopen’. Op een project in Heerhugowaard hebben we een pilot gedraaid, en hebben we de 70% deelname behaald!’

Hoe hebben jullie de ontwikkeling aangepakt?

‘De toekomstige bewoner moet het gevoel krijgen dat hij écht in zijn nieuwe huis staat. Het eindresultaat moest fotorealistisch zijn. We hebben vier bedreven BIM’ers in ons team, en met hen bekeken we wat we zelf kunnen, en waar we onze expertise moeten aanvullen. Binnen twee weken nadat wij een partner geselecteerd hadden, was ons model helemaal klaar. Inclusief een game console, zodat je er doorheen kunt lopen.

Tijdens de bewonersavond hadden we een tablet zo groot als een eettafel om de woning te tonen. En VR-brillen. En omdat we willen dat alle aanwezigen ervaren hoe de woning er aan de binnenkant uitziet, op de manier die bij hen past, maken we ook nog steeds een brochure, met de juiste shots uit de virtuele omgeving.
Het mooie is ook, dat het model uit losse elementen bestaat. Neem het toilet, elk toilet is vrijwel gelijk, dus dat hoef ik bij volgende projecten niet meer uit te werken. Hetzelfde geldt voor de keuken, als je een woning hebt die dezelfde keukenindeling heeft, dan plak je gewoon dezelfde keuken erin. Het concept is modulair, net als onze manier van ontwikkelen. Dat is ideaal. En je gaat nu met het hele team achter een scherm zitten om de hele modelwoning tot in detail te bekijken. Zo kom je toch weer zaken tegen waarvan je denkt, ‘Is dat handig? Moet dat roostertje boven het kozijn blijven, of halen we het weg?’ Door het fotorealistisch maken van de BIM-modellen zie je praktische aspecten die eerder nog niet opvielen. Vervolgens haal je de co-makers erbij en komen we tot duidelijke afspraken. Wij geloven er helemaal in om eerst virtueel te bouwen, zodat we het buiten in een keer goed kunnen doen en faalkosten reduceren.’

Het geeft dus zowel voor de bewoners inzicht, als voor jullie en de leveranciers. Het bespaart tijd en geld. Zijn er nog meer effecten?

‘Het heeft veel minder impact op het milieu en de omgeving, omdat de modelwoning niet meer nodig is. En stel je voor, als je in de wijk eerst een woning bouwt en die weer moet weghalen omdat het niet doorgaat…Dat is ook niet waar je energie van krijgt met elkaar.

Daarnaast is het een stuk toonaangevender. Gelukkig is het ook goed ontvangen. Tijdens de bewonersbijeenkomsten valt het mensen mee dat het nog niet star is; zo’n modelwoning geldt al snel als een take it or leave it-aanbod; nu krijgen aanwezigen meer het gevoel dat het een voorstel is, waarop zij zelf nog inspraak hebben. Het is een virtueel model, als het nog helemaal anders moet dan kan het bij wijze van spreken nog helemaal anders.

Het helpt ook naar de opdrachtgevers, om te laten zien wat wij voor ogen hebben, wat we kunnen, en hoe mooi het wordt! Ik heb nog geen nadelen ontdekt.’

Wat betekent het voor jou dat je dit soort innovaties kunt implementeren?

‘Een complete ontplooiing in business development! En ik kan de vertaalslag maken van het strategisch plan naar operationele zaken om in 2020 best in class bouwer te zijn en geld te verdienen aan de nieuwe technologieën. Ik vind het geweldig dat ik dat vanuit mijn rol kan doen. Was ik niet bij The Edge Journey aanwezig geweest, had ik deze stap nu hoogstwaarschijnlijk niet gemaakt!

We zijn van plan om elk project van Stroomversnelling in basis met een virtueel model te doen. We borgen de ontwikkeling in processen, en blijven alert op nieuwe mogelijkheden. Daarnaast vinden we het ontzettend belangrijk om te delen wat we met deze pilot ondervonden hebben. Een fotorealistisch model is natuurlijk toepasbaar voor heel veel verschillende projecten. We zijn een light versie aan het opzetten voor acquisitie, zodat we binnen een paar uur een model kunnen maken dat voor 90% lijkt wat het moet worden. Zodat het voor de opdrachtgever lijkt alsof we het hele project al uit hebben gewerkt.

En dat resulteert nu dat wij net weer een nieuwe opdracht hebben binnengehaald van nul op de meterwoningen, dus dat begint nu langzaamaan in de markt ook opgepakt te worden. Dat is wel echt een opsteker ja. Keihard werken, maar het begint nu wel z’n vruchten af te werpen en ik doe het met heel veel plezier! Ik vind het onwijs leuk!’

Links:

Zelf ervaren hoe het VR-model eruit ziet?
Een eerder artikel over de uitvoering van De Stroomversnelling

Deel dit bericht via social media: