Wierden en Borgen zet in op versterken én verduurzamen woningen in Groningen
Op vrijdag 18 december werden de eerste negen woningen opgeleverd van een bijzonder project aan de Sjuxumerweg in het Groningse Loppersum. Deze woningen van Woningstichting Wierden en Borgen zijn niet alleen hersteld, versterkt en verbeterd om ze aardbevingbestendiger te maken, maar ook verduurzaamd tot Nul op de Meter.
Aanleiding
In het aardgaswinningsgebied in het noorden van Groningen hebben de huizen te lijden gehad van aardbevingen, met schade als gevolg. Acht coöperaties uit de regio hebben de pilot gestart om 150 woningen te versterken en verduurzamen, waaronder Woningstichting Wierden en Borgen. “Wij willen onze huizen in dit gebied herstellen, versterken en verbeteren om ze aardbevingbestendig te maken. Daarbij hebben we ervoor gekozen om de woningen ook te verduurzamen naar Nul op de Meter. Bijkomend voordeel voor bewoners is dat daarmee de woonlasten dalen”, vertelt Roelof Roffel, Hoofd Technisch Beheer bij Wierden en Borgen.
Keukentafelgesprekken
Voor Wierden en Borgen gaat het in eerste instantie om een pilotproject van 65 woningen in Loppersum aan de Sjuxumerweg en aan de Badweg. Daarvan zijn negen woningen voor de kerst opgeleverd. Het project loopt tot 1 april 2016. Wierden en Borgen heeft bewoners nauw betrokken bij het traject. “We hebben informatieavonden georganiseerd voor bewoners en hen daarna individueel benaderd voor keukentafelgesprekken, zodat we alle vragen goed konden beantwoorden.” Ook tijdens de verbouwing was er intensief contact met bewoners. “Vanuit Wierden en Borgen waren dagelijks mensen aanwezig op de bouw om vragen te beantwoorden en waar nodig hulp te bieden. We hebben alles in het werk gesteld om bewoners te ondersteunen en ontzorgen. Bewoners die dat wilden, konden overdag gebruik maken van zogenaamde ‘rustwoningen’ elders in de straat. Sommige bewoners vonden tijdelijk ander onderdak, anderen bleven in de woning.”
Staaltje co-creatie
Roffel spreekt van een ‘spannend en uitdagend project’. “De bouwperiode besloeg slechts drie weken. Bovendien werkten verschillende bouwers aan huizen in dezelfde straat, zij moesten dus goede afspraken maken over zaken als transport, bouwkranen, de verkeersstromen, en dergelijke.” We spreken Bart Schuring, projectmanager bij BAM. “Wij zijn samen met zes andere Stroomversnellingpartijen bij dit project betrokken: Volker Wessels, Geveke, Friso, Wijnen, Kooy Bouwgroep en Ballast Nedam. Bij de aanpak van dit project hebben we de Stroomversnellingstructuur aangehouden, we stemden wekelijks met elkaar af. Dit was een mooi staaltje co-creatie. We moesten met elkaar in korte tijd de klus klaren, dan moet je constructief aan de slag. Wij werkten samen met Ballast Nedam in één straat en dat is prima verlopen. Zo maakten we samen een veiligheidsplan en stemden we de nutscoördinatie met elkaar af.”
Plezierig contact
Ton Pruisscher, projectbegeleider bij Ballast Nedam, vult aan: “Als je naast elkaar en tegenover elkaar werkt, vraagt dat om een zorgvuldige planning en communicatie. Daarin zijn we goed geslaagd.” Ook het contact met bewoners verliep plezierig. “Bewoners willen graag weten waar ze aan toe zijn, dus we hebben ze steeds betrokken bij alle ontwikkelingen en hen geïnformeerd. Belangrijk is ook dat je jezelf als bouwer in de bewoner kunt verplaatsen, je komt wel bij ze over de vloer en zo’n verbouwing is nogal ingrijpend. Dat werd goed opgepakt. In een paar weken tijd leer je elkaar goed kennen en bouw je vertrouwen op.” Ook over het resultaat van de verbouwing is Pruisscher tevreden. “De woningen zijn versterkt en verduurzaamd, maar hebben het uiterlijk van een nieuwe woning. De bewoners zijn erg enthousiast.”