Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

VvE’s naar aardgasvrij: hoe is het mogelijk?

VvE’s en particuliere woningbezitters staan voor de taak om binnen 30 jaar hun woning los te koppelen van aardgas. Een taak die om veel eigen initiatief vraagt. In een deelsessie tijdens Energy-Up met Fiona Hamburg (Nationaal Warmtefonds), Albert van Dam (Energiek Apeldoorn) en Ivo Opstelten (Stroomversnelling) wordt nagegaan hoe onder andere gemeenten een faciliterende rol kunnen spelen.

Ivo Opstelten begint de sessie met de aankondiging van een nieuwe Stroomversnelling-publicatie, getiteld ‘Grondbeginselen voor verantwoorde financiering van VvE’s’. Bij deze publicatie hoort ook een Excel-sheet die tientallen gratis beschikbare instrumenten bij elkaar brengt, om de zoektocht naar de juiste informatie te vergemakkelijken.

Het beste plan maak je zelf
De doelgroep VvE’s en particulieren is enorm divers, dus het is onmogelijk om tot een eenduidige aanpak te komen. Een eerste indeling in zogenaamde ‘willers’ en ‘kunners’ maakt dat meteen duidelijk. Maar toch begint het proces altijd met een plan, en daarvoor geldt “het beste plan maak je zelf”, meent Ivo Opstelten. “Wij vinden dan ook dat de particuliere sector de handvatten moet krijgen om zelf een plan te kunnen maken.” Opstelten signaleert dat er op dit moment vooral instrumenten beschikbaar zijn die helpen in de verkennende fase, en ook nog wel bij het maken van plannen, maar als het gaat om de uitvoeringsfase en de gebruiksfase is er veel minder aanbod.


Fiona Hamburg krijgt een vraag uit de zaal: hoe gaan we om met het gegeven dat enerzijds Europa wil dat we onze hypotheeklast afbouwen, terwijl anderzijds het financieren van een verbouwing juist leidt tot meer schulden? “Het gaat om prioriteren,” vindt Hamburg. “Als je naar VvE’s kijkt kun je bepalen dat je gaat sparen in plaats van lenen, maar dan worden er geen besluiten genomen. Simpelweg omdat de verhoging van de VvE-bijdrage niet meteen leidt tot een verlaging van de energielasten. Bovendien verhuizen er regelmatig mensen, zeker in de grotere VvE’s, waardoor er uiteindelijk niks gebeurt.”  Fiona Hamburg roept vooral op om gebruik te maken van de mogelijkheden die het Warmtefonds biedt, omdat je dan leent tegen de meest gunstigste voorwaarden.

Centrale inkoop?
Centrale inkoop op wijkniveau is één van de onderwerpen waar vervolgens dieper op wordt ingegaan. Er zitten flink wat haken en ogen aan. Albert van Dam wijst er bijvoorbeeld op dat er veel bewoners zijn die helemaal hun eigen weg willen gaan. Daarnaast is het voor een gemeente erg lastig om bepaalde marktpartijen naar voren te halen, ten koste van de concurrent.


Er worden enkele ervaringen gedeeld door deelnemers die zelf hun woning aardgasvrij hebben gemaakt, waarbij de nadruk ligt op de ‘reis’: waarom ben je eraan begonnen, hoe heb je de financiering geregeld, en hoe ben je uiteindelijk gekomen tot de keuze voor een bepaalde techniek? Albert van Dam wijst erop dat juist dit delen van ervaringen heel belangrijk is: “In bijna elke nieuwsbrief die wij versturen staat wel een voorbeeld van een bewoner die ‘iets gedaan heeft’, met foto’s erbij en een beschrijving van de ingreep, en hoe moeilijk het was”. Zijn oproep is dan ook om naar buiten te treden met alle mooie voorbeelden die je hebt.

Kosten en baten
Fiona Hamburg wil van de deelnemers weten wie er professioneel te maken heeft met VvE’s, en of ze het een “fijne doelgroep” vinden of niet. Er rolt een lach van herkenning door de zaal, en dan blijkt al snel uit de reacties dat processen binnen VvE’s vaak stuklopen op de kosten. Fiona moedigt de deelnemers aan om te proberen het kostenvraagstuk aan het begin van het traject anders te framen: “Het gaat er niet om wat het kost, maar wat het oplevert”. Ze voegt eraan toe: “Elke VvE heeft z’n eigen momentum. Er zijn er die echt niet willen, maar er zijn er ook die wél willen en jullie hulp nodig hebben.”

Zie ook:
Op weg naar een ontwikkeltafel particuliere aanpak
Grondbeginselen voor verantwoorde financiering van VvE’s.

Deel dit bericht via social media: