De directies van de ministeries EZ en BZK hebben 8 juni op uitnodiging van Stroomversnelling een werkbezoek gebracht aan Nul op de Meter projecten in de provincie Groningen. Doel was om te laten zien wat er met NOM-projecten mogelijk is en om van bewoners te horen hoe een NOM-woning bevalt.
Tijdens de busreis naar Groningen werd intensief gesproken over recente ontwikkelingen rond NOM en de zaken die nog conditioneel geregeld moeten worden om belemmeringen in wet- en regelgeving op te ruimen of om verdere ontwikkeling een steuntje in de rug te geven. Gesprekken gingen over saldering, financieringsalternatieven, toekomstige subsidiestromen, opgelegde efficiëntie maatregelen en warmtenetten. Stroomversnelling wil NOM-renovaties voor corporaties en woningeigenaren in Nederland bereikbaar maken.
Er is gesproken over de huidige business case waar saldering onderdeel van is, de tijd en volume die nodig is om kostprijsreductie van Nul op de Meter-concepten te realiseren en de noodzaak de koplopers zekerheid te geven in deze fase. Uit de gesprekken bleek duidelijk dat NOM een veelbelovende innovatieroute is die kan bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van 2020 en vooral ook in de periode daarna, wanneer de stappen nog veel radicaler moeten worden. Het is cruciaal om daar nu al op te anticiperen, ook door NOM mee te nemen in nieuwe beleid.
Bezoek woningen
Het bezoek trok vervolgens langs verschillende projecten. In Nieuw Buinen werd de Haagse delegatie door een enthousiaste bewoner rondgeleid in zijn renoveerde woning. Op straat werd het bezoek spontaan aangesproken door bewoners die hun ervaringen over de renovatie en het proces wilden delen. In Gorredijk en Bierem kregen de bezoekers een rondleiding van de bouwers van Wijnen en Geveke. In een portiekflat in Groningen spraken zij met medewerkers van woningcorporatie Lefier.
Leen van Dijke, voorzitter Stroomversnelling, is tevreden over het werkbezoek in Groningen. “Wij zijn blij dat de directies van BZK en EZ de tijd hebben genomen om uitgebreid kennis te nemen van Stroomversnelling en welke nieuwe standaarden en aanpak er door Stroomversnelling leden worden ontwikkeld voor het werkelijk verduurzamen van de bestaande woningvoorraad in Nederland.” Ze hebben in de praktijk gezien hoe Nul op de Meter woningen worden gerealiseerd en door bewoners worden gewaardeerd. Door dit bezoek hebben de ambtelijk verantwoordelijken een beter beeld gekregen van wat een Nul op de Meter woning is. Ook was er volop gelegenheid om de verdere conditionering voor Nul op de Meter te bespreken. Dat was allemaal uiterst nuttig.”