Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Minister Kajsa Ollongren onderstreept belang energieneutraal wonen tijdens tweede editie Energy-Up

In 2050 moeten alle Nederlandse woningen aardgasvrij zijn. Hoe gaan we deze ambitie met elkaar waarmaken? Tijdens de aftrap van Energy-Up 2018 deelde Minister Kajsa Ollongren haar visie én beloonde zij BAM, een van de meest vooraanstaande energieneutrale bouwers van het moment, met het allereerste complete NOM Keur certificaat. Een mijlpaal om trots op te zijn.

Vandaag gaan in de Spoorwegkathedraal in Utrecht leden en partners van Stroomversnelling samen met andere professionals aan de slag om Nederland energieneutraal te maken. Tijdens verschillende plenaire sessies, masterclasses en workshops worden volop kennis, visies en ambities gedeeld.

Ambitieuze én urgente klimaatdoelen

Energy-Up Stroomversnelling Ilse Wolf

De energieneutrale woningvoorraad is een belangrijk onderwerp binnen het regeerakkoord, dat zeer ambitieus is op klimaatgebied. ‘Ambitieus én urgent’, aldus Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koningkrijkrelaties, tijdens de eerste plenaire sessie. ‘Dat in 2050 de totale woningvoorraad aardgasvrij moet zijn, komt met de huidige gebeurtenissen in Groningen plotseling veel dichterbij. Het is een enorme motivatie om in het hier en nu te zorgen voor een duurzame invulling van de energievoorziening.’ De Minister pleit dan ook voor goede samenwerking met alle partijen die te maken hebben met wonen – ‘zonder remmende werking van de overheid’  – , experimenteren met aardgasvrije wijken – ‘het liefst starten we nog dit jaar met de eerste twintig’  – en het doorzetten van in het verleden gemaakte afspraken omtrent energiebesparende maatregelen in verschillende akkoorden. Ook onderstreept de Minister het belang van aanjagende partijen als Stroomversnelling: ‘Het is fantastisch dat er al zoveel concrete stappen zijn gezet op het gebied van energieneutraal wonen. Nu moeten we zorgen voor schaalvergroting. Dus laten we zoveel mogelijk ervaring en expertise delen, zodat ook anderen hiervan kunnen leren.’

Eerste complete NOM Keur voor… BAM!

Tijdens de eerste editie van Energy-Up werd NOM Keur geïntroduceerd. Een keurmerk dat de energieprestaties enkwaliteiten garandeert die horen bij Nul op de Meter-woningen, woningen die net zoveel energie opwekken als ze verbruiken. De keuring verloopt over drie fases: propositie, toepassing en levensduur. Vandaag mocht bouwbedrijf BAM uit handen van Minister Ollongren en Ivo Opstelten, directeur Stroomversnelling, het eerste complete certificaat ontvangen. Een terechte onderscheiding! BAM is NOM-aanbieder van het eerste uur en tovert inmiddels drie woningen per dag om naar Nul op de Meter. Joost Nelissen van BAM: ‘Ik ben ontzettend trots. Het is fantastisch dat inmiddels is gebleken dat de woningen niet alleen technisch op orde zijn, maar ook de prestatiegaranties worden waargemaakt. Bewoners worden blij van hun woning en de meeste mensen krijgen zelfs geld terug op hun energienota. Een geweldige stimulans om door te gaan. We móeten van dat aardgas af. Dus ik wil iedereen hier dan ook meegeven: kom in beweging, ga aan de bak en zorg dat je volgend jaar ook op dit podium staat! De urgentie is er.’

Energy-Up Stroomversnelling Ilse Wolf

Stroomversnelling is een netwerk van ambitieuze bouwers, toeleveranciers, woningcorporaties, gemeentes, financiers, netbeheerders, warmteleveranciers en anderen partijen. Samen helpen wij nul-op-de-meter en nul-op-de-meter-ready renovaties en nieuwbouw mogelijk te maken, zodat aardgasloos en  energieneutraal voor iedereen in Nederland bereikbaar is. De businesscase: de renovatie wordt betaald met geld van oude energierekening. Stroomversnelling vindt dat namelijk dat iedere woningeigenaar en bewoner moet kunnen kiezen voor een mooie, comfortabele en betaalbare woning.

 

 

Beeld: Energy-Up Stroomversnelling Ilse Wolf

Deel dit bericht via social media: