In het onlangs in Cobouw (Cobouw.nl) verschenen artikel (geschreven door Thomas van Belzen) wordt uitgebreid aandacht besteed aan de vleermuis en bouwprojecten die door de zijn aanwezigheid flinke vertraging oplopen. Wie bouwt volgens het NOM Keur voorkomt vertraging door het toepassen van de gedragscode ‘Natuurinclusief renoveren’.
“Vleermuis legt bouwproject stil. Isolatie van woning drijft vleermuis in het nauw. Vleermuizen en bouwers zijn allebei het haasje van bureaucratie.” Zo begint het artikel. We lezen dat de vleermuis door het hele land bouwprojecten stillegt en onderwerp is in raadsvergaderingen. Bouwers en natuurbeschermers vliegen elkaar in haren. Dit terwijl de Wet natuurbescherming de vleermuis zou moeten beschermen. Daar lijkt in praktijk echter weinig van terecht te komen.
De regeltjes en procedures zijn het probleem
Leen van Dijke, voorzitter van de Stroomversnelling zegt in het artikel: “Bij talloze renovaties bekommert niemand zich om flora en fauna. Spouwmuren worden volgespoten zonder dat iemand zich afvraagt: zitten hier vleermuizen? […] De regeltjes en procedures zijn het probleem. Je weet wanneer je een vergunning aanvraagt, maar nooit wanneer je die krijgt. Dat kan soms tot jaren van oponthoud opleveren.”
Gelukkig kan het anders, laat ook het artikel zien. Woningen die een nul-op-meterrenovatie ondergaan met het NOM Keur van Stroomversnelling worden namelijk standaard voorzien van nestkasten en verblijfplaatsen voor vleermuizen. “En we houden rekening met het broedseizoen”, vult Van Dijke in het artikel aan.
Stroomversnelling, bouwers en natuurbeschermingsorganisaties hebben namelijk in nauwe afstemming met het ministerie van LNV een gedragscode ontwikkeld ‘Natuurinclusief renoveren’ dat onderdeel uitmaakt van het NOM Keur.
De gedragscode kent gedetailleerde procesafspraken en met beschermingsorganisaties afgesproken ontwerpen voor nestkasten en verblijfplaatsen. Heel concreet gaan die afspraken over maatvoering, materiaalkeuze en het plaatsen van nestkasten. Ook wordt rekening gehouden met mogelijk bijzondere situaties, bijvoorbeeld als een zeldzame beschermde soort wordt aangetroffen. Er zijn robuuste afspraken gemaakt over hoe in zo´n situatie te handelen. Doordat het bouwproces volledig transparant en voorspelbaar verloopt, worden vertraging bij de verduurzaming van woningen en onnodige hinder voor bewoners voorkomen.
Ook de vleermuis is hiermee beschermd en dat is maar goed ook want deze slimme jager kan maar liefst honderden tot duizenden muggen per nacht vangen. Houd de vleermuis dus liever te vriend.
Meer weten?
Lees alles over het NOM Keur
Lees alles over de gedragscode Natuurinclusief renoveren
Lees het artikel Vleermuis legt bouwproject vaker lam (en andersom) op Cobouw.nl