Acht woningcorporaties én een studentenhuisvester zijn samen met Stroomversnelling gestart met het ontwikkeltraject voor hoge energieprestaties voor hoogbouw. In totaal gaat het om ruim 1.800 woningen! In vijf maanden tijd gaan de corporaties samen met experts hun hoogbouwrenovatieopgave van initiatief laten uitgroeien naar een prestatiegerichte marktuitvraag met basiscontract.
Nul-op-de-meter (NOM) en laagbouw begint al stevig voeten in de aarde te krijgen. NOM-concepten worden steeds beter en ook de prijs gaat langzaamaan omlaag. Voor hoogbouw ligt dat anders. Het grootste struikelblok: hoe zorg je dat er genoeg energie wordt opwekt voor alle woningen en hoe krijg je die businesscase rond? Stroomversnelling werkt samen met de markt aan oplossingen om de grootste obstakels weg te nemen.
Van initiatief tot uitvraag
Voor woningcorporaties met een hoogbouwopgave heeft Stroomversnelling een programma opgezet waarbij trainingen en expertbegeleiding worden aangeboden. Deelnemers gaan in vijf maanden tijd aan de slag met hun hoogbouwopgave; van initiatief tot en met de complete en integrale uitvraag aan de markt. Er wordt gewerkt in de bandbreedte van label B tot en met NOM en energieleverend, met de hoogst haalbare energieambitie in het vizier.
We zijn van start!
Acht woningcorporaties afkomstig uit het hele land en een studentenhuisvester, zijn op donderdag 18 januari gestart met de oplossing voor hun eigen hoogbouwcomplex. Er is die dag uitgebreid kennisgemaakt. De middag werd geleid door Thijs Barkmeijer, die cum laude afstudeerde op hoogbouwsystemen en NOM. Hij heeft alle hoogbouwopgaven die in het traject meedoen met zijn zelf ontwikkelde tool geanalyseerd. Het resultaat is een overzicht van de specifieke bouwkundige aspecten van alle objecten én de bouwkundige en bouwfysische oplossingsrichtingen, voor alle deelnemers.
Omdat een aantal van de opgaven gelijk is qua systeembouw, is het wellicht slim om enkele opgaven eventueel te bundelen. Overigens hebben de corporaties aangegeven dat ze meer gebouwen met dezelfde eigenschappen in hun bezit hebben wat opschaalmogelijkheden biedt voor het grootste deel van hun hoogbouwvoorraad. Dit kan uiteindelijk leiden tot een nog groter volume dan de nu al 1.800 woningen!
Dag 2: het financiële en energetische plaatje
Tijdens de tweede bijeenkomst is de energieprestatievergoeding uitgebreid besproken. De deelnemers hebben aan de hand van een demonstratie kennis gemaakt met de No Regret rekentool. Deze rekentool berekent de energievraag van de huidige situatie en de gewenste situatie aan de hand van de gebouwanalyse uit de eerste bijeenkomst. Deze uitkomsten sluiten weer aan bij de financiële quickscan om vrije kasstromen en de IRR te berekenen aan de hand van onderhouds- en renovatiekosten. Verder is onder andere het effect van de renovatie op de bedrijfswaarde en de marktwaarde behandeld.
Inspiratie uit de markt
Tijdens de bijeenkomsten worden de deelnemers getrakteerd op de nodige inspiratie en concepten uit de markt. Renolution presenteerde hun indrukwekkende hoogbouwconcept voor flatgebouwen en Dura Vermeer liet een stevig uitgewerkt concept voor portieketagewoningen zien. Schouten Techniek richt zich op zowel portieketagewoningen als flatgebouwen en heeft hiervoor een handige menukaart ontwikkeld. De menukaart biedt opties in de vorm van bijvoorbeeld vervanging van keukens en badkamers.
Energy Up
Tijdens de Energy Up op 8 februari kan je tijdens de workshop een sneak preview verwachten van het hele traject. Ook worden er twee masterclasses hoogbouw aangeboden, hierin worden de resultaten gedeeld uit de hoogbouw ontwikkeltafel.
Lees meer over Energy Up op http://stroomversnelling.nl/energy-up/
Eind november 2018 wordt een tweede hoogbouwtraject gestart. We houden je op de hoogte! Meer informatie kan opgevraagd worden bij projectleider hoogbouw Marcel Elswijk via melswijk@stroomversnelling.nl
Lees meer over HOE Hoogbouw op: http://stroomversnelling.nl/hoehoogbouw/